Innenriks

Akers Avis Groruddalen skriver om knivvolden i Oslo. Annenhver dag i sommer har noen blitt truet med eller stukket med kniv. Tidligere har politiet fokusert på at antall ransofre har gått ned, akkurat som overfallsvoldtekter også ikke skjer like hyppig som før. Noe er allikevel alvorlig galt i Oslo.

I forrige uke ble en tilfeldig 60-åring stukket ned på høylys dag på Furuset. Jan bøhler (Ap) er skremt over den hyppige knivbruken i Oslos gater, og ber justisministeren lage en handlingsplan mot knivvold.

Jan Bøhler mener at folk bør tenke over hvor de oppbevarer kniver. Det virker også som han vanker i voldbelastede miljøer når han uttaler:

– Mange sier at  » jeg blir aldri så sint at jeg griper til kniven», men likevel skjer det.

Er det virkelig vanlig at folk prater å tenker på denne måten? Barn har i lange tider lært at kniven behandles med respekt og uten fare for å skade andre. Er det igjen elefanten i rommet som ikke skal nevnes? Er det den gjengse nordmannen som stort sett bruker kniven for å gjøre opp, eller er det våre nye landsmenn?

Bøhler har tydeligvis tenkt tanken  om regelverk for oppbevaring av kniver i hjemmet, men har slått fra seg tanken.

Han ønsker ikke regelverk for hvordan man oppbevarer kniver i hjemmet, men han mener at folk bør tenke over hvordan de oppbevarer et potensielt drapsvåpen.

Produsentene av kniver skal også tydeligvis ta i et tak for å dempe knivvolden.

– Jeg ønsker også å snakke med knivprodusentene om hvilke typer kniver som selges på det åpne markedet. Etter min mening burde vi hatt noen retningslinjer for kjøp og salg av spiss ende, sier Bøhler.

Det er forbudt å bære kniv på offentlig sted. Forøvrig ser det ut til at mange av rikspolitikernes store bekymring er at politiet er bevæpnet.

Artikkelen sto på trykk i Akers Avis Groruddalen 12. august. Den kan dukke opp på avisens hjemmesider.