Nytt

Groruddalens multikulturelle miljø trenger stadig hjelp for å fungere som ønsket. Nå er fokuset rettet mot tannhelsen til barn. I Oslo er tannhelsen til femåringer dårligere enn ellers i landet, og dårligst står det til på Grorud. Helsestasjoner og skolehelsetjenesten styrkes med flere millioner kroner. Jan Bøhler (Ap) snakker om at Groruddalen er fremtiden. Sorry, den ser ikke lys ut. I tillegg til infrastruktur og boliger, har en allerede gjeldstynget hovedstad tydeligvis mer enn nok å bruke penger på i takt med den ønskede befolkningsøkningen.

I Oslo har femåringer dårligere tannhelse enn ellers i landet. I Grorud bydel står det dårligst til. Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie (H) og avdelingsdirektør Lene Helweg-Larsen i helseetaten mener økt samarbeid er nøkkelen.

Byrådet vil styrke helsestasjon- og skolehelsetjenesten med 21 millioner kroner. Byrådet etablerer et samarbeidsprosjekt mellom helsestasjoner, barnehager og Helseetaten som skal gå over fire år. Målet er å behandle små barn i utsatte grupper.

——

– Vi måtte velge bydelene med dårligst tannhelse, og det er Grorud. Vi tar dette som et forsøksprosjekt i første omgang, og ser om vi kan få en effekt av det som kan viderføres andre steder, forteller avdelingsdirektør i Helseetaten, Lene Helweg-Larsen.

Viktigheten av en god tannhelse er tydeligvis helt ukjent for store deler av befolkningen på Grorud. Tannpuss og fluor er begreper som må bygges opp på nytt fra bunnen av.

Hauglie understreker også at ved hjelp av satsingen kan man møte andre nøkkelpersoner i barnets liv.

-Det spiller en stor rolle. Viktigheten av god tannhelse kan bli spredt til de stedene folk er. Åpne barnehager er en viktig arena, og tannhelse er gratis for barn, så det er ikke et økonomisk problem, sier helse- og sosialbyråden.

Grorudparken ble nylig høytidelig åpnet. Dette skal nå være Groruds nye møtested. Blant kulturminneskiltene i parken burde man kanskje også henge opp informasjonsskilt om tannhelse på de mest brukte ikke-vestlige språkene på Grorud.

Nytt kulturminneskilt, innholdsrik lokalhistorie og etterlengtet åpning av Grorudparken utelater ingen tvil om hva som er den nye møteplassen i Grorud bydel.

Artikkelen om tannhelse finnes ikke på nett, men kan leses i Akers Avis fredag 27.september.

http://www.groruddalen.no/grorudparken-er-aapnet.5308228-77747.html