Tavle

Michel Houellebecqs «Underkastelse» kom lørdag på norsk. Asle Toje sier til Klassekampen at han ikke finner fremtidsscenariet i boken – en islamistisk president i 2022 – usannsynlig. Hvis Marine Le Pen risikerte å vinne, kan det godt tenkes at venstresiden ville foretrekke en islamist.

Houellebecq har et ambivalent forhold til Europa.

Cornelius Jakkheln forsøker å heve seg opp over parter han likestiller, men spiller seg snarere ut.

Jakhelln, som selv har bodd i Frankrike, minner om at det er store forskjeller mellom Norge og Frankrike. Å se for seg en muslimsk maktovertakelse i Norge kan lett bikke over i det konspiratoriske.

– Da er du ganske snart over i Fjordman-land. Men jeg følger Frankrike med både frykt og fascinasjon. Frankrike er inne i en stor omveltning, og vi ser at jøder allerede flytter tilbake til Israel fordi de ikke lenger føler seg trygge der. På den måten er «Underkastelse» en relevant satire, selv om jeg tror det er mer sannsynlig at Nasjonal Front tar over makten enn at et muslimsk parti gjør det.

Tilbake til Israel?

Sindre Hovdenakk gir en kortfattet og rammende beskrivelse i VG og gir boken fem på terningen. Men han trekker seg i nedslaget.

Etter å ha skrevet:

Penger, polygami og prestisje viser seg å være en uimotståelig kombinasjon. En ny sjanse i et liv som har stoppet opp, og som bokens aller siste setning lyder: «Jeg ville ikke få noe å angre på».

Må han distansere seg:

Om «Underkastelse» virkelig er en god analyse av den manglende sekulære motstandskraften i Frankrike, er vanskelig å svare på. Det som er sikkert er at boken nødvendigvis vil bli lest i et ganske eget lys etter hendelsene 7. januar. Blant annet derfor er dette en roman man bør få med seg.

Hvorfor er det vanskelig å svare på? Hovdenakk har selv funnet gjenklang for sin egen samtidsfølelse, ellers ville hele plottet falt på sin egen urimelighet.

Men det er tungt å akseptere det, siden plottet vekker motstand. Men det er ikke den motstandskraft Hovdenakk etterlyser, det er den motsatte, det er motstanden må å erkjenne situasjonen, noe som er forutsetningen for å gjøre motstand.

Slik skriver også VGs anmelder seg inn i bokens tema.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også