Boualem Sansal. Foto: Lesekreis / CC0 / Wikimedia Commons.

Krigen mellom Hamas og Israel er blitt til en verdenskrig, og de antisemittiske episodene kan være et forvarsel om islamistiske angrep mot jødiske mål over hele verden, frykter den algeriske forfatteren og anti-islamisten Boualem Sansal.

Europeiske regjeringer vet ikke hvordan de skal forholde seg til den muslimske verden, sier Sansal i et intervju med Corriere della Seras Paris-korrespondent Stefano Montefiori.

Den 74 år gamle forfatteren, som er mye lest i Frankrike, sier at han også merker antisemittismen, ikke fordi han er jøde, men fordi han står jødene nær kulturelt – hvilket ikke er uproblematisk i hans hjemland Algerie, hvor det nesten ikke er jøder igjen etter borgerkrigen mellom regjeringen og islamistiske opprøregrupper som sluttet i 2002.

Corriere della Sera: Er krigen mellom Hamas og Israel i ferd med å spre seg utenfor Midtøsten, slik mange fryktet?

Boualem Sansal: Jeg tror dessverre at vi er havnet i en verdenskrig mellom israelere og palestinere. Disse antisemittiske episodene kan være et forvarsel om en rekke islamistiske angrep mot israelere, men også mot jøder generelt, hvor som helst i verden. De vil ramme i Europa, åpenbart i Frankrike, for det er her de fleste jødene på kontinentet bor. Og de kommer til å ramme med moralsk støtte fra lokale antisemitter, som vi allerede ser i aksjon i disse dagene. Jeg frykter også operasjoner mot jøder i USA, som vil ha en svært sterk symbolsk kraft. Det er en verdenskrig, for den kommer til å utspille seg over hele verden, som man ser.

Europeerne har ikke forstått hva som skjer, mener Sansal og tilføyer at de trenger tid til å forstå at det handler om en konflikt på et nytt nivå – og konflikten går tvers gjennom våre egne samfunn også:

Vises det for stor forståelse overfor islamismen?

Man har regjeringer, og så man har folk. De europeiske og vestlige regjeringene vet ikke hvordan de skal forholde seg til den muslimske verden, de er i villrede. De støtter Israel og forsøker å komme overens med land som Marokko, Saudi-Arabia og Bahrain. Abraham-avtalene er viktige sett fra en økonomisk og politisk synsvinkel. Når det gjelder folk, så er de splittet mellom motstand mot islamismen og gjenfødelsen av en antisemittisme som aldri har forsvunnet. I Frankrike har høyresiden i hovedsak tatt side med Israel og jødene, men på venstresiden finnes det en støtte til den palestinske saken som går over i antisemittisme. Den har alltid hatet Israel.

Frankrikes president Emmanuel Macron forsøker å ri to hester samtidig, men han er det ingen som tar alvorlig, mener Sansal.

Helt siden begynnelsen på krisen har president Macron fryktet av konflikten kommer til Frankrike, og derfor dro han til Israel og Vestbredden i et forsøk på å gjøre et skarpt skille mellom Hamas-terrorister, som må nedkjempes av en internasjonal koalisjon, og palestinernes rettigheter. Hva tror De om dette initiativet?

Jeg tror det er helt uten betydning. Det er ingen som har tiltro til dette forsøket. Man må ha mot til å velge hvilken side man står på.

Konflikten Macron vil avverge, har i realiteten pågått i mange år, og islam er i ferd med å vinne den:

I Frankrike er det en enorm spenning. La oss ikke glemme at en lærer nylig ble drept av en islamterrorist på en videregående skole. Regjeringene tar hensyn til den innenlandsk muslimske befolkningen. Israel og jødene risikerer å bli sviktet av alle.

De siste ukene har vist at mange muslimer i vestlige land, vårt eget inkludert, sympatiserer med islam-nazistene i Hamas.

Vestlige regjeringer, våre egen inkludert, vet med få unntak ikke hvordan de skal forholde seg til denne helt uholdbare situasjonen, utover det å bruke den politiske kjøttvekten. Siden de ikke besitter det motet som Sansal etterlyser, blir resultatet av deres passivitet at de underkaster seg islam, og utleverer oss andre til islam.

Det er altså opp til oss andre å ta sivilisasjonens side mot islam – og mot regjeringene (og deres pr-organer) som har valgt islams side.

 

Frankrike: Lærer myrdet i knivangrep, gjerningsmannen ropte «Allahu akbar»

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.