Nytt

Grekerne ser ut til å ha måttet gi seg på alle punkt for å få den hardt tiltrengte lånepakken. Dvs. de vet ikke en gang om de får den. De får øyeblikkelig hjelp til banker, men må vise at de kan oppføre seg og bli like flinke som landene i nord, hvis en ny lånepakke skal utbetales.

Det er to punkt som sier noe om styrkeforhold og balanse: Fondet på 50 milliarder euro og nei til gjeldsbarbering.

Finansministrene krever at Hellas plasserer statlige verdier for 50 milliarder i en stiftelse, der eiendelene kan selges ut. 37.5 milliarder skal gå til kreditorene, og 12,5 milliard til å skape ny virksomhet i Hellas. Opprinnelig ønsket eurogruppen at stiftelsen skulle plasseres i Luxembourg. Da ville kontrollen være utenfor gresk rekkevidde. Nå blir den plassert i Hellas.

Men spørsmålet er: Hvor skal Hellas finne slike verdier? Hva er igjen etter fem år med innstramminger og synkende økonomi? Hva er verdien på selskapene? Det blir som å selge høns i regnevær.

Det andre punkt er at Tyskland sa kategorisk nei til gjeldslette. Angela Merkel personlig fronter denne avgjørelsen.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-offenbar-einigung-bei-krisengipfel-in-bruessel-a-1043334.html

 

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11734310/Greece-news-live-Greece-strikes-deal-with-creditors-after-all-night-talks-finally-end-in-agreement.html