Nytt

Noen ganger kan en enkelt opplysning si en hel del. I Iran har ikke kvinner kunnet gå på sportstarrangementer siden revolusjonen.

Fredag spilte USA og Iran landskamp i volleyball i Teheran. Det var snakk om at kvinner skulle få lov å bivåne, men da det kom til stykket ble det nei. Som vanlig. Det er forbundet med straff å bryte forbudet: Ett års fengsel.

Det er teokrati i praksis.

Og stemningen omkring kampen var samtidig ekstra spændt, fordi der fra arrangørernes side var lagt op til, at kvinder kunne komme og se kampen. Og det ville være noget af en nyhed i Iran, hvor kvinder har været forment adgang til offentlige sportsbegivenheder siden 1979. Og det endte da også med, at alle iranske kvinder blev afvist, og at det kun var særlige udenlandske, kvindelige tilskuere, der kunne købe billetter.

En iransk kvinde blev sidste år idømt et års fængsel, fordi hun sneg sig ind til en volleyballlandskamp, hvilket skabte stort pres fra omverden mod den iranske regering. Fredagens kamp endte med en klar 3-0 sejr til de iranske værter, og de to hold spiller igen søndag.

http://jyllands-posten.dk/international/asien/ECE7811928/Kvinder-forbudt-til-historisk-kamp-mellem-Iran-og-USA/