Nytt

President Barack Obama svikter kvinnenes kamp mot religiøse fundamentalister når han uttaler seg til fordel for religiøse tørklær (hijab. Min anm.), skriver den franske organisasjonen for innvandrerkvinner, NPNS, i en pressemelding.

– Muslimske kvinner skal ikke betale prisen for at USAs president Barack Obama ønsker å forbedre forholdet til den arabisk-muslimske verden, heter det videre fra organisasjonen, som mener at Obama angrep verdsligheten i Kairo:

Sådan lyder de højlydte protester fra den franske organisation af indvandrerkvinder NPNS, efter at præsident Obama i sin tale i Cairo 4. juni langede ud eksempelvis efter Frankrigs forbud mod muslimske tørklæder og andre religiøse symboler i skolerne.

Obama sagde, at USA aldrig ville indføre den slags forbud, og at det burde andre lande heller ikke gøre.

Obama angriber verdsligheden

Men det er NPNS, hvis tidligere forkvinde, Fadela Amara, i dag sidder i Frankrigs regering, absolut ikke enig i.

– Ved at angribe verdsligheden og at forsvare retten til at bære tørklæder, har USAs præsident i sin tale i Cairo svækket de millioner af kvinder, der hver dag kæmper for at slippe ud af fundamentalisternes vold, hedder det i en pressemeddelelse fra NPNS, som blev skabt af en gruppe indvandrerkvinder i 2001 i protest mod vold og seksuel undertrykkelse.

– Det er vigtigt, at USA og de arabisk-muslimske lande kommer tættere på hinanden, men det skal ikke ske på bekostning af kvinderne, skriver NPNS.

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, har selv forsøkt å forbedre forholdet mellom den franske stat og landets rundt 5-6 millioner muslimer. Etter Obamas tale i Kairo og påfølgende besøk i Frankrike, har imidlertid debatten om muslimske klesdrakter blusset opp igjen i landet:

Den såkaldte Niqab eller burka er blevet genstand for hidsig debat, og i sin tale på Versailles-slottet i mandags sagde Sarkozy, at burkaer ikke hører hjemme i Frankrig, fordi de efter hans opfattelse er kvindeundertrykkende.

Obama selv har udpeget den tørklæde-klædte Dalia Mogahed, egyptiskfødt senior rådgiver med speciale i muslimske befolkningsgrupper hos Gallup, til at sidde i et religiøst rådgivende udvalg i Det Hvide Hus i Washington.

Dalia Mogahed deltager ivrigt i debatter verden over, hvor hun redegør for præsident Barack Obamas politik over den muslimske verden.

Berlingske Tidende: Indvandrer-kvinder raser mod Obama