Feature

En gruppe kvinner iført det ansiktstildekkende, religiøse plagget niqab troppet tirsdag opp foran den franske ambassade på Nytorv for å protestere mot at en av deres medsøstre er idømt 250.000 kroner i bot og to års fengsel for ikke å ville ta av seg niqaben.

Det er snakk om 32 år gamle Hind Ahmas som har vært i gjentatt klammeri med fransk rettsvesen og nekter å ta av seg niqaben.

Det var henne demonstrantene i København ville demonstrere sin solidaritet med.

Den 32-årige franske kvinde, som de muslimske kvinder demonstrerer for, blev i første omgang arresteret 11. april i Paris, hvor hun fik en bøde på cirka 1000 kroner, fordi hun bar den såkaldte niqab, som nu er blevet ulovlig at bære i Frankrig.

Men hun har nægtet at betale bøden, og er efterfølgende blevet dømt til ‘undervisning i fransk statsborgerskab i 15 dage’. Men det nægtede hun også at møde op til.

– Der er ingen mulighed for mig til at fjerne sløret. Jeg vil ikke tage den af. Det er dommeren, der behov lektioner om statsborgerskab, ikke mig, sagde Hind Ahmas foran retten.

Det har siden hen ført til, at hun er blevet nægtet adgang til sin egen retssag i Frankrig, og hun står nu til at skulle to år i fængsel og til at skulle betale en bøde på 250.000 kroner.

Hvordan vil det franske rettsvesen og myndighetene reagere hvis Ahmas står fast og nekter å gi seg? Mann må påregne solidaritetsaksjoner av den typen man så i København, og trolig med langt større oppslutning. Det kan utvikle seg til sivilt opprør. Ahmas kan bli et symbol.

Eller kanskje ikke. Hijab-forbudet i skolen gled gjennom og har ikke skapt særlige forviklinger. Men nå snakker vi om voksne kvinner, som etter loven har rett til å bestemme selv.

Det er en annen skål.

Kvinder demonstrerer for ret til burka i København