Nytt

Den 26-årige soldat og mor Faye Turney er blitt et symbol på fattet britisk ro, samtidig som den iranske regjering melker den unge kvinnen for all den propaganda-verdi de tror de kan oppnå ved tilfangetagelsen av 15 britiske soldater.

Analyser av Faye Turneys fremtoning og påtvungne innrømmelser i gårsdagens tv-utsendelse fra den iranske fjernsynskanalen Al Aram forårsaker imidlertid iskaldt raseri i Storbritannia.

Den rolige, nærmest apatiske stemmeføring har fået det til at løbe koldt ned af ryggen på psykologer, kidnapningseksperter og soldater, der selv har prøvet at været taget til fange i Mellemøsten. Hos det britiske diplomati har Faye Turneys indrømmelse af, at briterne »tilsyneladende« var på iransk territorium, da de blev pågrebet for en uge siden, fremkaldt et iskoldt raseri.

Turneys forsikringer om at hun og de øvrige soldatene har det bra i Irans varetekt oppfattes muligens som en propaganda-seier i Teheran, men i London anser man det som en usmakelig uttalelse fremsatt under press. Den ellers snakkesalige soldatens sorte hodetørkle blir sett på som en ytterligere bekreftelse på at de britiske soldatene ikke har noen kontroll over egen situasjon, men er overlatt til de iranske militæres forgodtbefinnende.

Den 26-årige kvindes fangenskab er en ekstra bonus for den gruppe af iranere, der er parat til at bruge gidseltagningen til at presse den britiske regering. Ikke alene er Faye Turney kvindelig soldat, hun er også mor til den tre-årige Molly. Et faktum, der er blevet udnyttet i det brev den kvindelige soldat har forfattet til sine forældre – formentlig med kraftig »hjælp« til, hvad det skulle indeholde – med henblik på at det senere skulle vises på iransk fjernsyn.

Britene har allerede utropt Faye Turney til en britisk heltinne; en kvinne som brukes av Teheran i en politisk krig mot London, men som likevel bevarer roen.

Berlingske Tidende: En meget britisk heltinde