Innenriks

Kvinnelandslaget er kritthvitt, og Norges fotballforbund beklager. De mener selv at de har vært for dårlige i integreringsarbeidet. De har ikke lykkes.

Hva med ansvaret til minoritetsjentene selv. Evner de ikke å søke opp idrettsverdenen på egenhånd slik andre folk må gjøre?

Og for å slå det fast, dette har ikke noe med islam å gjøre.

Norge er klare for åttendedelsfinale i VM. Men Norges Fotballforbund erkjenner at det ikke har lykkes med integreringen av minoritetsjenter.

11 kvinner står med stolt og rak rygg og synger til den 152 år gamle melodien.

Felles for alle: De er de utvalgte til å forsvare nasjonens ære i verdensmesterskapet i fotball. Og de er alle etnisk norske.

—-

Mange kan raskt peke på religion – og da spesielt islam – som hovedgrunnen til at minoritetsjentene er borte fra fotballen, men Henrik Lunde i fotballforbundet er usikker på om denne utfordringen er så stor som mange tror.

Han peker på at det er lov til å spille med hijab og at alle turneringer tilbyr mat uten svinekjøtt. Han mener snarere at jenter og fotball er en kulturell kode som må knekkes.

Høy utdanning og idrett passser dårlig sammen? I hvertfall når man er minoritetsjente. Langrennsløper Astrid Urenholdt Jacobsen sysler da med legestudier på siden av skiløpingen.

– Vi kan bare spekulere i andre årsaker. Fotball blir også dyrere og drive med, og det er stort sett guttene som kan bli proffe og tjene gode penger. Noen kan spørre seg hvorfor man da skal bruke penger på å få jenter til å spille fotball. Blant jentene med minoritetsbakgrunn er det mange flere som tar høyere utdanning enn hos gutter med minoritetsbakgrunn. Kanskje prioriterer de det? Det er nok ulike faktorer som kan spille en rolle, tror Lunde.

For mange hvite mennesker. Det er dagens problem i Norge. Idrett brukte å handle om å være best. Ikke om hvilken hudfarge man har. Det nye Norge er et svært fargefokusert samfunn.

Aftenposten