Innenriks

I Dagnytt atten (11.06.) fikk Knut Arild Hareide (KrF) første kommentar på Frps forslag om folkeavstemning i Syria-saken.

-Jeg synes det er bare trist at en skal ha et forslag om en folkeavstemning om en skal hjelpe noen av de menneskene som er i den største nød i Syria.

Hareide argumenterte med følelser; tristhet – for å sikre at folket ikke skal få lov å uttale seg om saken. Frps forslag vil falle om en uke, kunne Hareide fortelle. Og Hareide har dessverre helt rett. Vi kan ikke ha folkeavstemning om en slik sak, hevder politikerne. Det er bare store saker som krever folkeavstemning, sier politikerne. Og at Norges befolkning byttes ut er ingen stor sak, mener politikerne.

Videre satte Hareide opp sine uskyldige øyne, skrudde på den stakkarslige stemmen og koblet på autopiloten om at «Vi er nødt til å gjøre begge deler». Hareide overrasket imidlertid positivt da han tok til orde for å ta imot kristne flyktninger fra Syria.

-Og jeg mener som jeg sa for noen minutter siden. Vi er nødt til å gjøre begge deler. Vi er nødt til å hjelpe i nærområdene, men det er også noen – har lyst til å si til Per Sandberg – som ikke lever i trygghet i nærområdene rundt Syria. Blant annet kristne som er så utsatt at de lever i den største fare i nødleirene like rundt Syria. Derfor så mener jeg óg at vi er nødt til å ta imot i vårt eget land.

Alle vet at Hareide har helt rett, men vil han og hans parti leve opp til dette? Vil de prioritere kristne syrere? Og forresten ble Eirik Sivertsen (Ap) og Rasmus Hansson (MDG) som også deltok i debatten rådville og knapt trodde hva de hørte da Hareide snakket? Ble Anne Grosvolds studio fylt av en buldrende taushet? Var det noen som sa rett ut at ingenting i politisk arbeid noen gang har sjokkert mer enn innspillet fra Hareide? Og ga ikke Hareides prioriteringer helt feil politiske signaler til omverden?

Da Svein Musum, en lokal Frp-politiker fra Levanger, ville ha kristne flyktninger fra Syria og Irak og begrunnet det med at de er mest forfulgt, ble hendelsen beskrevet med ord som er uthevet i avsnittet over. I tillegg fikk Musum fortalt at hans forslag ikke henger på greip og at det er bare tull. Lokalpolitikeren Musum sender feil signaler til omverden, men ikke stortingspolitiker og leder i KrF Knut Arild Hareide. Det er i alle fall ingen som sier det.

Som vanlig gikk SV og Snorre Valen lengst i å trakassere Musum. SV – det lille partiet med den store kjeften.

– Han (Svein Musum, min anm) kan ikke sile mennesker på denne måten. Det strider imot menneskerettigheter, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) til adressa.no

– Frp er nødt til å ta et oppgjør med rasisme i egne rekker. Det mener stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

Snorre Valen, hvor er du? Du har muligens en beskjed til Knut Arild Hareide? Noe om rasisme og menneskerettigheter.