Kommunepolitikerne i Levanger ble rådville onsdag kveld. De visste ikke helt hvordan de skulle reagere på et forslag fra Svein Musum (Frp). Kommunestyret skulle behandle en sak om bosetting av flyktninger, og under debatten skjedde noe som visstnok aldri har skjedd før – politikerne ble rådville.

Etter innlegget skjedde det noe som knapt har hendt tidligere i kommunestyresalen i Levanger. Politikerne satt rådville tilbake og trodde knapt hva de hørte. De så på hverandre og var usikre på hvordan de skulle reagere i forhold til Musum innlegg.

Vegard Austmo (SP) tok ordet. Han visste ikke helt hvor han skulle begynne, men han var dypt sjokkert.

– Jeg har aldri blitt så sjokkert i politisk sammenheng som etter at jeg hørte innlegget fra Musum.

Og hva hadde Musum sagt som var så sjokkerende? – Og som gjorde kommunepolitikerne stumme og rådville?

– Jeg stiller meg positiv til at Levanger tar imot 45 kristne flyktninger fra Syria og Irak, sa Frp-representanten og hevdet at ifølge aviser og TV så var det spesielt de kristne fra dette området som var mest forfulgt.

Vegard Austmo harselerte over forslaget.

– Hvor skal vi begynne? Skal vi bryte med FNs menneskerettigheter?

Det var en moderering Musum snakket om. Han skal da spørre om tro når det skal bosettes.

Jeg kunne ikke blitt bosatt. Jeg er ikke kristen. Jeg er ikke medlem av noe trossamfunn. Hvis jeg skulle bosettes i Musum-land, får jeg ikke bosetting, for jeg har ikke den troen som Musumen vil pålegge oss andre.

Austmo fikk seg også til å si at Musums forslag var tull.

– Vi må behandle folk ut fra hva de er, ikke ut fra hva de tror på. Hva om ektefellen kommer fra en annen religion? spurte Austheim og avfyrte følgende sluttsats:

– Dette henger ikke på greip. Det er bare tull.

Ina Helen Kolleruds (Ap) følte seg kallet til å bestige talerstolen for å søtte Vegard Austmo. Det eneste hun sa var:

– Jeg vil takke Vegard for at han sier det veldig mange av oss tenker.

Kollerud ble møtt med tverrpolitisk nikk. Dette som et tegn på at politikerne i Levanger endelig hadde fått roen tilbake og tankene inn på rett og korrekt spor. Politikernes nikk ble enda et bevis på at den sunne fornuft stadig avgår ved døden i dette landet.

Trønder-Avisa: Vil ha kristne flyktninger Sitatene i teksten er hentet både fra Trønder-Avisas artikkel og videoen fra møtet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂