Nytt

Den svenske avisen Sydsvenskan forteller at det tross alt ikke er så ille i Malmö. Gangsterne holder seg for seg selv og har derfor ikke grep om byen. Gangsterne støtter hverandre innad slik som andre yrkesgrupper gjør.

Nu kan gemene man kanske trösta sig med att samma hot inte föreligger när en vanlig Svensson ger tips till polisen. Har du koppling till undre världen «golar» du inte. Och mannen som lämnade uppgifter hade ett förflutet i det kriminella. Mönstret gäller även i direktörskretsar, och poliskretsar: man håller varandra om ryggen, man skvallrar inte.

Så även om det i förstone, i fallet med den röjda källan, kan ses som ett hot mot det öppna samhället:

Ingen kommer att våga tipsa polisen, folk kommer att vända bort blicken, tiga.

Så kanske läget inte är fullt så allvarligt. Så länge den undre världen håller sig för sig själv och inte har ett grepp om staden. För det har den inte. Malmö är trots allt inte Chicago.

Uansett hvor ille det er i Sverige, så beskrives situasjonen som ganske bra, tross alt.

Sydsvenskan