Det spørsmålet stilte nok mange av seerne seg under NRKs dekning av 17. mai. Oppe i venstre hjørne ser vi et flagg som likner mer på det nord-koreanske enn det norske. Hvorfor kan vi ikke få ha det norske flagget i fred på selveste 17. mai? Er det upassende nasjonalisme? Er det ikke trendy nok? Liker man ikke korset? Hva nå enn grunnen måtte være så har NRK mottatt flere klager. Anja Skaug ble intervjuet av TV2:

– Jeg ble tatt på sengen. Den grafikken lagde vi til grunnlovsjubileet i fjor. Da fikk vi ingen slike tilbakemeldinger, sier prosjektleder for 17. mai-sendingen i NRK, Anja Skaug.

– Det er rødt, hvitt og blått, bare speilvendt slik at blåfargen blir dominerende. Det er en nytenkende vri på det tradisjonelle, sier Skaug.

– Vi er veldig lei oss for at folk reagerer på det. Jeg håper ikke folk blir støtt.

– Vil dere fortsette å bruke det?

 – Vi skal evaluere det, så får vi se.
flagg1

w=638

Hipp hurra for Nord-Korea?

 

original (2)

Ellers noterer vi oss at 17. mai i Groruddalen ikke lenger er helt slik vi husker fra vår barndom (takk til Nattuglen for å ha fanget stemningen)

Det er ikke alle nordmenn som er like glade i det norske flagget. Museumsdirektør Pontus Kyander ved Trondheim kunstmuseum nektet å heise flagget i 2012 fordi det symboliserte nasjonalisme.

Hva blir det neste for NRK? Oppklipte flagg som skal skape dialog?

EWbz0QHtqF1j3JV-PZcLTQ0YsStW5ZhRB9Inqs1lU5fQ

Dette kunstprosjektet av Felipe Ridao og Tuva Langfeldt i Oslo ifjor skapte sinne og irritasjon.

Svenskene har allerede luftet tanken på å fjerne korset fra sitt flagg fordi det er forbundet med kristendom (som de jo helst vil kvitte seg med så raskt som mulig). I 2013 lanserte organisasjonen Camp Sweden en kampanje hvor de utstyrte fotballtribunene med blå-gule flagg som var nesten identiske med det ukrainske flagget.

imagesCA684X82-280x162

Svenska flaggan?

Det norske flagget er selve symbolet på den norske kulturarven. Vi er glade i flagget vårt.

Det må da være mulig for disse innovative designerne og kunstnerne å finne noe annet å tukle med!