Blant de mest innflytelsesrike landene i EU ser Storbritannia ut til å være alene i sin motstand mot et sentralt, obligatorisk kvotesystem foreslått av Europa­kommisjonen, som pålegger hver enkelt medlemsstat å motta et bestemt antall migranter, skriver The Times.

British hopes of building a coalition of unwilling EU member states to vote down the measure were severely damaged today as it emerged that the French are behind the plan.

Det kan dermed bli vanskelig for Cameron å skaffe nok politisk støtte til å blokkere kommisjonens planer:

With French backing, it will be almost impossible for David Cameron to block the quotas when EU leaders meet next month because the plans already enjoy the support of Germany and Italy.

The prime minister’s opposition is said to be supported by Poland, Hungary, Denmark, Ireland, Finland and Romania, which is not enough under EU rules to create a blocking minority among the 28 member states.

Men hvor komfortable vil disse landene være med å svelge innvandrings­kamelen som kommisjonen anretter, vel vitende om at det i overskuelig fremtid vil bli et hyppig servert måltid?

David Cameron har lovet britene en folke­avstemning om britisk medlemskap i unionen. Stor ekstra innvandring påtvunget fra Brussel kan godt resultere i Storbritannias utmarsj. Danmark reserverer seg allerede mot store deler av EU-samarbeidet, og er i likhet med broder­folket på den andre siden av Nordsjøen en gammel, kontinuerlig nasjonalstat.

Ungarn behandles allerede delvis som en paria i unionen fordi landet har en sterk nasjonal bevissthet.

Hverken Polen, Irland eller Finland har hatt innvandring fra Asia eller Afrika på den samme massive skalaen som Frankrike og Tyskland, og ingen av dem er ukjent med begrepet patriotisme. Hvor villige vil de være til å «avskaffe seg selv» på samme måte som disse store landene?

david-cameron_2114101b

Foto: Greater still? David Cameron har en historisk anledning til å omforme Storbritannia, slik Tony Blair og Labour gjorde. Han vet at nasjonalismen banker på døren. Hvis ikke toryene plukker opp hansken vil andre gjør det. Det er poeng å hente på å motsette seg Brussel i en sak hvor et stort flertall må ventes å støtte regjeringen hvis den sier nei til et kvotesystem for Middelhavsfarere.

Det kan nok en gang ende med at britene simpelthen nekter å bøye seg for vedtaket, for slik å spille sin tradisjonelle rolle som bremsekloss mot EU-sentralismen:

Steve Peers, professor of EU law at the University of Essex, said that while Mr Cameron could trigger an opt-out of the plan, the possible consequence was that the “UK would be turfed out of its participation in the Dublin regulation”.

Men den gjensidige irritasjonen mellom Storbritannia og EU sentralt ville ikke bli noe mindre. Tas det for gitt at britene uansett er på vei ut? Hvor komfortable vil f.eks. danskene i så fall være med å bli igjen?

Dette spørsmålet kan vise seg å bli enda viktigere for unionens fremtid enn felles­valutaen. Europa­kommisjonens planer bærer tilsyne­latende kimen i seg til historisk dyp uenighet i unionen, kanskje også alvorlig splittelse.

 

The Times