Jonas Gahr Støre fortalte ikke sannheten om hva en kvote på 10.000 syrere vil koste. Beløpene han nevnte – på rundt 800-900 millioner i 2015 og 1 milliard i 2016 er ikke i nærheten av hva det virkelig vil koste. Finansavisen anslår tallet til minst 44 milliarder. Men trolig vil beløpet ligge rundt 70 milliarder hvis alle faktorer tas med.

 

IMG_2408

Basert på SSBs grunnlagstall har Finansavisen regnet ut at hver flyktning koster det norske samfunnet 4,4 millioner kroner. Men dette forutsetter samme sysselsettingsgrad, samme helsetjenesteforbruk osv som gjennomsnittsnordmannen, og det er urealistisk. I 2013 hadde syrere i Norge en sysselsettingsgrad på 34 %.

Finansavisen regner seg frem til at nettoutgiften per syrer trolig vil ligge på 7 millioner, i sum 70 milliarder, eller like mye som hele Syria har behov for i nødhjelp. Det er Flyktninghjelpens Jan Egeland som selv anslo behovet til 65 milliarder kroner. Det er hva 10.000 syriske kvoteflyktninger vil koste Norge.

Dvs. selv dette beløpet er for lavt, for med familiegjenforening vil det komme langt flere enn de 10.000, og de skal også understøttes. Dette visste Støre da han kom med sitt forslag.

Finansavisen spurte Støre om de hadde regnet på «brohodeeffekten» av forslaget. Avisen fikk ikke svar.

Ap har heller ikke regnet på hva totalregningen for 10.000 syrere vil bli.

Artikkelen «Støre glemte minst 40 milliarder kroner» er skrevet av Ole Asbjørn Næss og Sven Christian Stenvaag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.