Tavle

Vårt Lands reaksjon på terroren i Paris er å tenke på hva som kan skje med muslimene.

Avisens forside hadde tittelen «Frykter ond sirkel etter Paris-terror», med påfølgende sitat av Minotenk-leder Linda Alzaghari:

«Et slikt angrep er akkurat det muslimer frykter. Tragedier som denne skaper en ond sirkel. Muslimer opplever mer frykt rettet mot dem, og kan selv bli mer antivestlige.»

På side 6 og 7 følger avisen opp med overskriften: «Skaper mer hat mot muslimer.» John Magne Lund tar det videre og spør hvordan «vi skal forsvare oss mot at fremmedhatet rykker inn i oss, i vårt land og vårt sinn med full kraft?» Og det hele blir avsluttet med et intervju med Helge Vidar Holm, professor i fransk ved Universitetet i Bergen. Han hevder at:

«Det er typisk fransk at de tenker «de universelle verdiene i verden – de er våre». Og hvis noen tenker annerledes, er det deres problem.

Det betyr ikke at mord kan forsvares. Det må fordømmes – og vil bli fordømt. Men jeg tror man godt kunne ta en debatt i Frankrike om hvordan man i offentligheten snakker om universelle verdier.»

Jo da, Vårt Land fant en liten plass til et ørlite intervju med Vebjørn Selbekk. Men det er en slik avstand i intervjuet at det blir mer en pinlig påminnelse om Vårt Lands ståsted enn et vitnemål om reell medfølelse.

Dagens Vårt Land blir ikke bedre av at avisen på side fire har en større reportasje om Pegida, som vil marsjere i Oslo. Reportasjen er selvfølgelig ikke av den positive sorten, og da Vårt Land følger opp med en kritisk kommentar på side to og tre om Pegida fra avisens faste kommentator Berit Aalborg, er bildet komplett. Aalborg legger ut om hvor viktige symboler den tyske kirkes lysslukking og Angela Merkels nyttårstale er. Dagen etter drapene i Paris sammenligner Aalborg fremveksten av Pediga med mellomkrigstidens nazisme. Det er etter Aalborgs mening ikke mulig å hevde at vekst i antall muslimer fører til økt fare for terror. Hun skriver at:

«Men det er som det skjer en kortslutning hos enkelte: De vil ikke se at akkurat på samme måte som den jevne kristne ikke kan stilles til ansvar for Anders Behring Breiviks drap og forskrudde verdensbilde, kan ikke den jevne muslim stilles til ansvar for terror og drap utført av IS.»

Hun konkluderer med at:

«Det er lett å få frysninger på ryggen når miljøer som framstår som rasistiske og nazistiske, begynner å røre på seg. Særlig når det skjer i Tyskland, landet som har krystallnatten, jødeutryddelsen og konsentrasjonsleirene på samvittigheten.

Derfor er det uhyre viktig at politikere som Angela Merkel og kirken taler krystallklart om rasisme og hat i alle varianter.

For å forstå alvoret kan man gjøre et tankeeksperiment: Hva skjer hvis det kommer en dag da de ikke lenger våger å heve stemmen?»

Dette skriver Aalborg dagen etter terroren i Paris. Jeg vil utfordre henne og hennes likesinnede: Hva har skjedd den dagen ingen tør å gå i tog eller heve stemmen mot islams økende innflytelse i Europa? Hva har skjedd den dagen ingen våger å peke på likheten mellom islams og nazismens jødehat? Hva har skjedd den dagen ingen i Europa tør å heve stemmen mot grupper som vil oss alt vondt, og som ikke skyr noen midler for å nå sine mål?

 

 

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også