Nytt

New Yorks borgermester Bill de Blasio har ingen forståelse for politifolkene som snudde ryggen til ham under begravelsene til to drepte kolleger. I stedet refser han dem og sier de viste manglende respekt for de etterlatte.

Dermed øker de Blasio motsetningene mellom ham og store deler av politistyrken i byen. Det vil nok få flere til å heve øyenbrynene. Politifolks følelser for drepte kolleger er ikke noe man tar lett på. Men de Blasio ser ikke ut til å registrere eller bry seg om denne korpsånden.

«Those individuals who took certain actions the last two weeks, they were disrespectful to the families involved. That’s the bottom line,» Mr de Blasio told reporters at police headquarters.

«They were disrespectful to the families who lost their loved ones. I can’t understand why anyone would do such a thing in the context like that.»

Medier har valgt side og presenteres flere hendelser der politi har skutt svarte, som utslag av diskriminering. Mediene har understreket politifolkenes hudfarve. Men folk vet at det er mange grunner til sammensetningen av politistyrken i en by som Ferguson, og mange grunner til at den svarte befolkningen har store problemer. Den liberale pressen oppfører seg som om vi lever på 60-tallet og introduserer R-ordet som forklaring på drapene og indirekte også de svartes situasjon.

Politistyrken i New York er meget mangfoldig. Det går ikke an å dra det samme kortet der. Men man kan fokusere på at politifolk blir frikjent for at en svart mann ble kvalt under en pågripelse. Når borgermesteren i byen går ut og uttrykker forståelse for de som føler at urett er begått, ligger det farlig nær å stilltiende godta de som går enda lenger og ønsker hevn over politiet.

 

Mr de Blasio had expressed solidarity with the protesters and had publicly wondered if his son, who is mixed-race, was safe from police.

Critics have argued that such rhetoric helped to create an environment that encouraged violence against police.

Når borgermesteren går så langt som til å uttrykke tvil om politiet han er politisk leder for, er til å stole på i forhold til hans egne barn, har han gått over en grense. Da må han regne med reaksjoner.

new.york.police.funereal

Mange politifolk snudde ryggen til de Blasio da han holdt tale i begravelsene til de to drepte politimennene.

Men i stedet for å uttrykke forståelse for deres reaksjon, velger de Blasio å fordømme dem og han skyver de etterlatte foran seg. Har han spurt dem? Det spørs om dette utfallet gjør forholdet til politiet bedre. Han har en gå-sakte-aksjon på gang. Antall arrestasjoner har sunket. Politiet følger reglene til punkt og prikke. Dermed synker pågripelsene.

Politiet vil sende et signal: Hvis dere ikke respekterer vår jobb vil dere få mindre sikkerhet. Hvordan tror en politisk leder han skal håndtere en slik gå-sakte-aksjon? Tror han han kan kommandere politiet til å risikere livet?

De Blasio benektet at det var noen gå-sakte-aksjon. Enkel løsning.

Mr de Blasio also dismissed suggestions that police had been working to rule since the killing of the two officers.

He described the apparent fall-off in arrests and court appearances for minor offences as an aberration.

«I certainly don’t think a few very aberrant days suggest anything compared to what you see over the course of the whole year,» he said.

Det høres ut som strutsepolitikk: stikk hodet i sanden. Amerikansk politi lever ikke etter samme politiske korrekthet som i Europa. De har korpsånd og er seg bevisst at de setter livet på spill. Kanskje også europeiske kolleger har noe å lære?

new.york.police.killed

Wenjian Liu og Rafael Ramos ble regelrett henrettet mens de satt i tjenestebilen av Ismaaiyl Brinsly, en sort konvertitt til islam. Han tok sitt liv rett etterpå. En annen konvertitt forsøkte å drepe politimenn med øks. Politiet ville i en slik situasjon forventet oppbacking, ikke kritikk.

De Blasio er ganske «langt ute» Politisjefen William Bratton forsøker å forsvare ham med at de som snudde ryggen til ham satte seg selv i forlegenhet. Det spørs hvem som burde være forlegen.

De Blasio kritiserte politimennene i deres eget hovedkvarter.

 

 

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-30691777