Sakset/Fra hofta

Etter hvert som det er blitt færre FrP’ere i toppen som tør å utfordre konsensus om temaer som islam/muslimer og innvandring, må pressen gå lenger ned i hierarkiet for å finne eksempler de kan henge ut. VG har funnet en tillitsvalgt i Åsnes kommune i Hedmark, Jan Peistorpet, som ikke legger skjul på sine meninger. Så frittalende skal man ikke kunne være i dagens Norge.

Mannen som er kasserer i lokallaget er direkte i sin opplevelse av hvordan lokalsamfunnet har forandret seg.

«Jeg har ingenting imot om Hedmark ble et muslimfritt fylke. Det skulle passe meg utmerket. Det er to asylmottak her, og det er så man lurer på hvor man er når man går inn på Kiwi for å kjøpe mat og du er aleine hvit blant 20 somalier i en liten butikk.»

VG og journalist Pål Erztaas ønsker åpenbart å ramme FrP og folk som Peistorp. De skal vite at nettet overvåkes og at folk henges ut i riksmedia hvis de snakker rett fra levra.

Det er stor oppmerksomhet rundt radikaliseringen av unge muslimer. Det satses store ressurser på forebyggende tiltak. Statsminister Erna Solberg sier til mediene at det er viktig at ikke unge muslimer føler seg som annenrangs borgere. Den samme omsorgen gjelder visst ikke norskfødte.

Har det ikke streifet VG og norske medier at denne type uthengning over tid vil drive et antall norske i ekstrem retning.

Hvis Peistorpet ikke har sagt noe annet og verre enn det Ertzaas har gravd frem, virker VGs oppslag som uthengning av meninger som må tolereres. Det må være lov å mene at man misliker at lokalsamfunnet invaderes og forandres over natten, og at man har et dårlig forhold til islam og muslimer. Det er ikke spesielt vanskelig å underbygge.

VGs motiv er ideelt sett ikke vanskelig å forstå: Man ønsker en god omgangstone. Den er det lett å slutte seg til, men som kjent er sosiale medier skapt for en direkte tone. Når VG later som de ikke forstår denne siden ved Facebook er det et annet motiv som synes å ligge bak: Å straffe den del av befolkningen som måtte ha slike meninger ved å henge ut enkeltpersoner. Slik skal man avskrekke andre fra å ytre seg.

Presset virker. Peistorpets lokale kolleger utelukker ikke at ytringene får konsekvenser.

Men hvilken virkning har en slik jakt og uthengning på offentligheten i det lange løp? Det vil ikke mediene forholde seg til eller snakke om.

VG mener Peistorpet selv kaller seg rasist. Det er å gi en misvisende gjengivelse av ytringer som har et element av ironi:

«Jeg tror jeg er rasist. Her jeg bor er det to asylmottak..Det går buss derfra (color line hehe!) inn til butikkene her. Hvis man skal inn på Kiwi og kjøpe mat og det er 25 somalier inne der samtidig da er det nok ikke fritt enn at rasisten sitter bak øret og mumler noe.»

Man kan si: At VG vil gjøre seg så liten at de forfølger folk for slike meninger. Den som vil oppdra andre må begynne med seg selv.

Det er bare et par uker siden Oslo Tingrett frifant Ubaydullah Hussain for å ha hyllet halshugginger på åpen gate og terror mot sportsstevner. En samlet presse hyllet dommen.

Hvis VG skal begynne som oppasser på internett vil avisen få mye å gjøre. Det ville være lurt om man bevarte sansen for proporsjoner. Vanlige folk ser at det opereres med to standarder. Ytringsfrihetens rammer bestemmes av hvilken gruppe du tilhører.

Det er ikke bra.

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/frp/frp-politiker-vil-ha-muslimfritt-hedmark/a/23318990/