Nytt

Tre dansk-pakistanske brødre har stiftet et nytt parti som skal ta kampen opp mot høyredreiningen i dansk politikk. De kaller det Nationalpartiet, et ord som forbindes med nasjonalister. Selv hevder de å være nasjonale, men kanskje på en litt annen måte enn det man vanligvis forbinder med ordet?

Spørsmålet er om kombinasjonen av initiativtakere, begrunnelse og partinavn vil slå an.

– Først an af Dansk Folkeparti, så mener vi, at alle partier er flyttet til højre. Og de er hoppet med på den vogn, hvor der bliver ført en ekskluderende form for politik, og hvor udtalelser og politiske udmeldinger bliver mere og mere fremmedfjendske, siger Kashif Ahmad.

Brødrene vil hevde at toleransen er på retur i Danmark. Men det kan være at andre vil mene at det ikke er Dansk Folkeparti som har stått for toleransens innskrenkning.

Brødrene mener sentrale danske verdier er truet, som retten til å tro hva man vil:

Nemlig retten til at tro, tænke, gå klædt, og vælge sin egen partner som man vil, og som man ønsker. Den retorik som dag for dag bliver strammet, gør at nogle af de her helt basale menneskerettigheder, grundlovssikrede rettigheder, som vi har, er under en trussel. For eksempel har der været tale om forbud mod religiøse symboler i det offentlige rum. Hvis det skulle gå hen og blive indført, så mener vi faktisk, at man går ind og rører ved noget meget centralt i forhold til vores grundlovssikrede friheder i Danmark, siger Kashif Ahmed.

En kritisk tilhører vil spørre om det ikke er andre som innskrenker retten til å tro, tenke og kle seg som man vil, bl.a de som rett faktisk går med hijab og dens fortalere.

Det spørsmål forsøker dansk TV2 å stille, men blir avvist. Brødrene delegitimerer Dansk Folkepartis politikk ved å si at den er fryktbasert.

 

DF står til at få hver femte vælger – siger det ikke noget om, at det er nogle andre danske værdier, som vælgerne lægger vægt på?

– Nej. Vi mener, at det er en konsekvens af den frygtbaserede politik og retorik, der er ført, at folk er kommet så langt væk fra de oprindelige danske værdier, som samler os. Det store fællesskab, som vi alle er den del af, som er baseret ikke på frygt, men på tryghed og på tillid, det definerer os som en helhed, og ikke, at det bliver dem og os.

Men brødrene synes ikke å ha tatt inn over seg at det finnes konkurrerende fellesskap og at de ikke har monopol på begrepet.

De plasserer seg tydelig på venstre fløy, med en advarende pekefinger.

Hvem vil i pege på som statsminister?

– Det vil være Helle Thorning Schmidt som vi peger på, men selvfølgelig skal hun også vide, at hvis hun går ind og laver en aftale om et flertal med Dansk Folkeparti, så vil vi ikke være med der.

Brødrene må samle inn over 20.00 underskrifter for å kunne stille til valg til Folketinget. De hevder allerede å ha kontakter i 25 byer.

 

http://politik.tv2.dk/2014-10-15-tre-broedre-starter-nyt-dansk-parti