Nytt

Det er full strid om hvorvidt den nederlandske politiker Geert Wilders har noe å gjøre på den internasjonale konferanse om radikalisering og ekstremisme i København i juni. De konservative og Dansk Folkeparti vil ha Wilders med, men Liberal Alliance sier nei.

Konferansen var del av budsjettforliket for 2009, som Liberal Alliance og Dansk Folkeparti inngikk med regjeringen. Den gang var Naser Khader medlem av Liberal Alliance. Nå er han de konservatives representant i planleggingen av konferansen.

Liberal Alliance vil blokere for en invitation til den omstridte hollandske politiker Geert Wilders til den internationale konference om ytringsfrihed og antiradikalisering, som skal holdes i København i juni.

Både Dansk Folkeparti og de konservative vil have Wilders med, og dermed er der åben strid mellem de partier, der skal blive enige om konferencens indhold.

»Vi skal ikke gøre konferencen til et eller andet freakshow, hvor vi bare trækker dem, der kan lave allermest ballade i gaden, fordi vi skal vise, hvor ufattelig modige vi er«, siger Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

Han har netop sendt sit forslag om konferencedeltagere til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der har ansvaret for at planlægge konferencen. Det skal ske i samarbejde med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, fordi konferencen er en del af aftalen om finansloven for 2009.

Men spørsmålet om Wilderes nærvær avslører uenighet om hva konferansen skal handle om.

Anders Samuelsen mener, at Geert Wilders repræsenterer en debat om ytringsfrihed, som den rasede under Muhammedkrisen.

»Men vi kan ikke blive ved med at diskutere på det niveau de næste ti år. Vi skal bruge konferencen til at flytte debatten til Muhammedkrise 2.0. Jeg kan ikke se, at Geert Wilders kan bidrage med noget konstruktivt i forhold til den situation, vi står i nu i Danmark«, siger Anders Samuelsen, der ikke mener, at konferencen skal blive »diskussion nummer 120 om ytringsfrihed«.

»Vi behøver ikke at diskutere, om vi går ind for ytringsfrihed. Det gør vi. Punktum. Alle sammen. Lad os i stedet diskutere, hvordan vi så kommer til at leve på en måde, så vi får mindre radikalisering, og vi får et mere afslappet forhold til ytringsfrihed«, siger Samuelsen.

Men det er Khader uenig i. Han er heller ikke «vill» med Wilders, men sier at saken tok en annen vending da Wilders ble nektet innreise til Storbritannia.

Det er Naser Khader helt uenig i. »Hvis vi alle sammen var enige om ytringsfrihed, så var der ingen grund til at holde den konference. Pointen er jo, at vi har et problem med, at nogen vil begrænse ytringsfriheden globalt. Hvis det ikke er et problem for ytringsfriheden, at England afviser en folkevalgt fra et andet EU-land, så forstår jeg ingenting«, siger Naser Khader.

Han påpeger, at Geert Wilders »har en svulstig retorik og provokerer«, men at han aldrig har opfordret til vold.


Wilders-invitation giver ballade på Christiansborg

Dansk Folkeparti står fast på, at den islamkritiske Geert Wilders er oplagt til at deltage i konferencen, fordi han er truet på livet af fundamentalistiske muslimer.

Og fordi han for nylig blev nægtet indrejse i Storbritannien, selv om han ikke er straffet for noget.