Nytt

Ny Alliances leder, Naser Khader, synes den nederlandske regjering oppfører seg som pyser når de beklager Geert Wilders film «Fitna». Det er ikke noe å beklage. Statsminister Balkenende oppfører seg som den norske regjering under karikaturkrisen, sier Khader.

– Hvad har den hollandske regering gang i? Hvorfor undskylder den? Regeringen er med til at sige, at der er noget at komme efter. Den opfører sig som den norske regering under den første Muhammedkonflikt. Man skal ikke undskylde for noget, som man ikke har gjort. Det er jo ikke den hollandske regering, der har lavet filmen. Jeg har tænkt mig at kalde den hollandske regering for nogle tøsedrenge, der gør knæfald for islamismen, siger Naser Khader til Ritzau, kort inden interviewet til en hollandsk tv-station.

Sosialdemokratenes talsmann mener filmen minner om nazistenes propagandafilmer om jøder. Men den generelle reaksjonen er at filmen er mildere enn antatt.

Mens Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, sammenligner den islamkritiske film «Fitna» med nazipropaganda mod jøderne, så mener de Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, at filmen har noget væsentligt på hjerte.

«Den hollandske filminstruktør Geert Wilders gør opmærksom på et centralt og skræmmende punkt – nemlig den fundamentalistiske islamisme. Denne yderligtgående islamisme står bag alvorlige terrorhandlinger i Vesten. Derfor må Wilders centrale budskab ikke skæmmes af, at han til sidst i sin film foretager nogle generaliseringer over for de omkring 1,3 milliarder almindelige fredelige muslimer, som forsøger at leve et fredeligt liv med deres religion og deres familie,» siger hun i en pressemeddelelse.

Hun advarer samtidig imod, at der udvikler sig en berøringsangst overfor de negative sider af islam.

«Nu skal vi passe på, at vi i Vesten ikke bliver så bange for skyggesiden af islam, at vi ikke tør tale om den eller formidle den på film. Islam har – ligesom alle andre verdensreligioner – ekstremistiske fraktioner. Dem skal vi ikke alene turde debattere åbent, dem har vi har pligt til at debattere åbent,» siger Henriette Kjær.

Og så slår hun et slag for Geert Wilders ytringsfrihed:

«Ytringsfriheden er den væsentligste af vore vestlige frihedsrettigheder. Tager vi ytringsfriheden fra én, tager vi ytringsfriheden fra alle. Det gælder naturligvis også ytringsfriheden for den eller dem, der tør sætte fingeren på en politisk dagsorden, der er fuld af misforstået hensyntagen over for fundamentalister og ekstremister.»

Konservative roser Wilders-film