Nytt

Nord-Koreas leder Kim Jong Un har ikke vist seg i offentligheten siden 3. september. Det er høyst uvanlig for et land hvor TV-underholdningen består av hans regelmessige inspeksjoner av alt fra missiler til kjøkkenbenker.

Ryktene begynte allerede å svirre da han ikke var tilstede på et møte i generalforsamlingen forrige måned. Siden den tid har han vært som sunket i jorden. Mye spenning var dermed knyttet til fredagens 68-årsfeiring (natt til i dag norsk tid) for det statsbærende arbeiderpartiet. Heller ikke denne gang dukket han opp, melder NRK.

Nå spekuleres det i om at Kim Jong Un kan være død, alvorlig syk eller avsatt i et statskupp begått av krefter i den innerste maktsirkelen i Pyongyang. Etter at han arvet makten fra sin far Kim Jong Il i desember 2011 har han ryddet en rekke høytstående personer av banen, deriblant sin egen onkel og landets nestleder, Jang Song Thaek, og generalstabsjef Ri Yong Ho. Det kan ha trigget motreaksjoner. En så lignende maktkamper i Sovjetunionen etter Stalin-æraen.

En rapport fra Vice News sist uke med utgangspunkt i den politiske flyktningen Jang Jin-sung – som var del av Kim Jong-Ils administrasjon, og som utarbeidet propaganda for regimet på Kontor 101 (!) – foreslår at Kim Jong Un er i ferd med å miste kontroll over sin egen regjering. Jang går så langt som å påstå at Organization and Guidance Department (OGD), det viktigste departementet under statslederen, nå trolig har sluttet å bøye seg for ordre ovenfra, og dermed de facto styrer landet.

Det er dog også blitt foreslått, blant annet av Daily Mail for noen uker siden, at Kim Jong Un kan slite med store helseproblemer etter å ha spist for mye sveitsisk ost.

Statsledere i Nord-Korea har et nærmest mytologisk legitimeringsgrunnlag. En annen mulighet er derfor at Kim Jong Un bevisst holder seg unna rampelyset for å beskytte sitt image. På de siste TV-bildene haltet han omkring med en skadet ankel. Det er ingen halvgud verdig.