Nytt

Nord-Koreas Kim Jong Un gjorde noe ingen annen fra Kim-dynastiet har gjort før ham: Han besøkte landet i sør. Det er et skritt av stor symbolsk betydning og Kim må ha tenkt over hvor han vil.

Teknisk er Nord-Korea og Sør-Korea fortsatt i krig.

Kim skal om en måneds tid eller så møte Donald Trump. Som diktator kan han gjøre hva han vil. Kanskje han vil gå inn i historien som den som sluttet fred?

Fredag morgen kom kortesjen til grensebyen Panjunmom som ligger i den demilitariserte sonen på sørkoreansk side. Der sto president Moon Jae-in og ventet på ham. De to snakker samme språk, og deler en felles historie, men er adskilt av forskjellige systemer.

Det samme var Forbundsrepublikken og DDR.

Kim Jong Un har brukt atomvåpenprogrammet til å skremme naboene. Er det et kort han kan være villig til å gi fra seg mot å bli tatt inn i varmen? Nord-Korea trenger utenlandske investeringer, men hvis det skal få utvikling må det være villig til å oppgi noe av kontrollen.

Den norske forfatteren Erika Fatland forteller at da hun krysset grensen fra Nord-Korea og inn i Kina, var det som å komme til sivilisasjonen. Så tilbakestående er Nord-Korea.

Nå sier Kim Jong Un at han vil åpne et helt nytt kapittel.

Besøket skal pågå hele dagen.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!