Av og til behøves det noen voksne mennesker som tar bladet fra munnen og sier at det som åpenbart er dumskap, må opphøre. I Danmark er det ikke like langt mellom disse som i Norge.

Det danske politiske partiet Liberal Alliances leder Anders Samuelsen sier til Jyllands-Posten at Danmark må begynne å avvise asylsøkere fra krigsområder til landet, og at hjelp til personene det gjelder, må ytes i nærområdet.

»Billedligt talt skal de vendes rundt i lufthavnen, ind i et fly og ned i en flygtningelejr i nærheden af, hvor de kom fra,« siger partiets leder, Anders Samuelsen.

I stedet for at få asylbehandling og beskyttelse i Danmark skal flygtningene – som regeringen forventer 20.000 af i år – have ophold i lejre, som er betalt og drevet af Danmark. Pengene skal komme fra de milliarder, som Danmark vil spare på asyludgifter herhjemme.

Samuelsen gjør lite annet enn å sette ord på det fornuftige mennesker ikke kan unnlate å tenke, om enn den ideologiske tilhørigheten gjør det vanskelig:

»Selv socialdemokrater og radikale anerkender nu, at vi ikke kan tage 50.000 næste år. Og hvis vi tog 50.000, ville det stadig kun være en dråbe i havet. I stedet vil vi oprette et lille stykke Danmark i Jordan, Libanon eller Israel, som vi har ansvaret for, hvor vi driver og finansierer lejre. Vi lægger vores Sandholm-lejre lokalt,« siger han.

Evnen til å integrere folk utenfra strekker ikke lenger til, fremholder Samuelsen, personene det gjelder kan hjelpes godt nok i regionen, og slik vil de unngå føle seg ulykkelige i et samfunn hvor de ikke føler tilhørighet.

I Sverige deler man ut permanente oppholdstillatelser med sjokkerende letthet. Liberal Alliances leder har et helt annet perspektiv:

»Flygtning er noget, man er i en midlertidig periode. Det kan være et halvt år. Andre gange tre-fire år.«

Avisen stiller det uunngåelige spørsmålet:

Hvad med vores konventionelle forpligtelser?

»Hvis der er nogle konventioner, der står i vejen, er det, fordi de er skrevet på et andet tidspunkt. Tanken med konventionerne var næppe, at folk, der flygter fra Syrien, skal have asyl i Sverige. Verden har udviklet sig siden. Der var nærmest ikke flyvemaskiner. Hvis der kommer en borgerkrig i Sverige, er det Finland, Danmark og Tysklands ansvar at hjælpe dem, der flygter. Det er ikke Sydafrika eller Egyptens. Folk skal hjælpes i nærområdet. Vi vil også have nemmere ved at integrere en svensker, end egypterne vil have.«

Her har vi altså et klassisk liberalt parti i et av våre naboland som med den største selvfølgelighet tar til orde for noe innlysende fornuftig som fra selv en Frp-munn er bortimot utenkelig.

Å foreslå reelle endringer i norsk utenrikspolitikk er tusen ganger verre enn det noengang har vært å banne i en kirke. Vi har egentlig ikke politikere, men administratorer av politiske valg tatt av fortidens politikere.

Anders Samuelsen sier det åpenbare. Som Orwell sa er det intelligente personers fremste plikt å gjøre det når offentligheten har sunket dypt.

 

Liberal Alliance: Afvis alle krigsflygtninge

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂