Nytt

I 1988 innstiftet Europaparlamentet  Sakharov-prisen som har sitt navn etter den sovjetrussiske vitenskapsmannen og berømte dissidenten Andrej Sakharov (1921-1989). Prisen er ment som en æresbevisning til organisasjoner eller enkeltindivider som har viet sine liv til forsvar for menneskerettigheter og tankefrihet.

egypt.Alaa Abdel Fattah

Europaparlamentet har nylig kunngjort at én av de nominerte til årets Sakharov-pris er den egyptiske aktivisten Alaa Abdel Fattah. Fattah fremstilles positivt i mediene som en bloggaktivist som fengsles for å ha organisert ulovlige demonstrasjoner; altså en mann med kun de beste hensikter. Denne NRK-artikkelen om ham er nokså typisk. Hva våre medier ikke skriver så mye om er hva denne mannen faktisk har uttalt. Israel Today har gått litt mer i dybden på Alaa Abdel Fattah.

A group of over 50 European parliament members has nominated a controversial Egyptian activist for the prestigious Sakharov Prize for Freedom of Thought, despite his having advocated the assassination of Israelis and political leaders in Egypt and called for an end to the State of Israel.

Den nominerte Alaa Abdel Fattah er ikke snauere enn at han også hyller drapet på sitt lands tidligere president, Anwar Sadat.

On September 6, 2012, Abdel Fattah wrote that the 1981 assassination of then-Egyptian president Anwar Sadat was “a service to the nation,” since Sadat was a traitor to his people.

Så hvorfor nomineres en person som Fattah til Europaparlamentets Sakharov-pris? Mye av svaret kan ligge i å vite hvem som nominerte han. Det er The European United Left–Nordic Green Left. Dette er en liten gruppe på rundt 50 parlamentarikere av de 751 representantene i Europaparlamentet. The European United Left–Nordic Green Left er kommunister og sosialister som har funnet sammen i Europaparlamentet. ( I 2013 foreslo denne gruppen Edward Snowden til Sakharov-prisen). Ofte så refereres det nokså misvisende til Europaparlamentet som sådan når de venstreekstreme i dette parlamentet er enige om ett eller annet utspill for å ydmyke Israel eller USA. Det er viktig å huske at det kun er et lite mindretall på 6-7 prosent av Europaparlamentet som har ønsket at Abdel Fattah skal få Sakharov-prisen.

Til denne gruppens ære skal det nevnes at nominasjonen av Abdel Fattah nå er trukket tilbake. The European United Left–Nordic Green Left påstår at de ikke var klar over enkelte av Abdel Fattahs utspill, slik som oppfordring til drap på sivile israelere.

Abdel Fatthi kan nok kalles en slags dissident i dagens Egypt. Men slike som Abdel Fatthi – som hyller og oppfordrer til drap på mennesker og ønsker død over Israel – kan aldri bli dissidenter i Andrej Sakharovs stolte tradisjon. Å nominere Abdel Fattah er å vanære Andrej Sakharovs minne. Men ikke bare hans minne, men alt han sto for i kampen for sanne menneskerettigheter i møte med det totalitære. Det er å vanære den vestlige, demokratiske verden og håne våre friheter. Kanskje var også dét meningen med nominasjonen?

Fatthis historie er ellers interessant: Han er fra en kjent egyptisk familie, der faren er menneskerettsadvokat og moren professor ved universitet. Hele familien deltar i politisk arbeid. I oktober 2013 deltok Fatthi på kopternes side utenfor TV-bygningen på Maspero-plassen. Det var et halvt år etter at Mubarak var styrtet. Kopterne demonstrerte og hæren sendte inn tanks og panservogner som kjørte inn i folkemengden. 27 ble drept. Det var et varsel om det som skulle komme to år senere.