Vid elvatiden på tisdagsförmiddagen kunde Ölandsbor uppleva hur en ljudbang från två svenska stridsflygplan fick husen att skaka. Att det handlade om en skarp insats bekräftas av Försvarsmakten.

Under dagen har Försvarsmakten och Blekinge Flygflottilj inte velat redogöra för bakgrunden till insatsen. Under tisdagskvällen säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, att det var andra plan över Östersjön som tilldrog sig intresse.

– Vi ville titta på flygföretag (främmande flygverksamhet) öster om Gotland. Men de fanns på internationellt luftrum och det rör sig inte om en kränkning.

Enligt uppgift till SvD handlar det om ryska plan av märket Sukhoi-27 (Natobeteckningen är «Flanker»). Dessa var i luften över Östersjön vid samma tidpunkt som ljudbangen från de svenska planen hördes.

Några timmar tidigare, vid 2-tiden natten till tisdagen, hade kanadensiska F-18-plan gått upp från en Natobas i Litauen mot ett ryskt transportflygplan över Östersjön, enligt SvD:s uppgifter. Dessutom lyfte Natos F-16-plan mot ryska jaktplan av typen SU-27, också det vid 2-tiden natten till tisdagen.

Den andre oktober kunde SvD visa bildbevis på hur ryska jaktplan flyger blott tio meter från svenskt signalspaningsplan.

Den 17 september kränkte två ryska attackplan Sukhoi-24 svenskt luftrum söder om Öland. Sverige protesterade diplomatiskt mot Ryssland.

 

Svenska Dagbladet