Rundt omkring i Europa begynner realismen etter hvert å sige inn blant ansvarlige politikere som må hanskes med den endeløse strømmen av mennesker fra Afrika og Asia, selv om man vil lete forgjeves etter tegn til noen slik oppvåkning i norske medier.

I et brev sendt til EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström i begynnelsen av september, krever Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière (CDU) at asylsøkerne i Europa blir bedre fordelt mellom EU-landene.

«Det kan ikke være sånn at fire-fem land tar imot mesteparten av flyktningene,» sier de Maizière til Der Spiegel. «Det stemmer ikke overens med den nødvendige felles europeiske solidariteten som vi så sårt trenger.»

Den tyske statsråden tar til orde for avtalte kvoter for hvert EU-land, og antyder – nokså utopisk – at flyktningeproblemet kan la seg løse hvis alle følger reglene. Dette krever at Italia raskt sender personer som ikke kan påberobe seg beskyttelse tilbake til sine hjemland, fremholder de Maizière – som om det var en enkel oppgave.

Hvis andre må ta imot flere «flyktninger» – et mindretall av dem som får opphold er klassifisert som sådanne –, betyr det at Tyskland ifølge et regjeringsmedlem nærmer seg metningspunktet. Antallet asylsøkere til Tyskland er for tiden 25.000 pr. måned, hvilket allerede overbelaster systemet, og myndighetene forventer at det øker.

Om det store antallet asylsøkere legger han til at «vi kan ikke løse hele verdens fattigdomsproblemer» i Tyskland.

Det er altså i ferd med å gå opp for flere at Tyskland avskaffer seg selv. Når de store landene begynner å reagere på denne utviklingen, er det de tektoniske platene som rører på seg.

Vi har allerede sett at Danmark har strammet inn asylpolitikken ved å innføre tidsbegrensede opphold. Nå kan det virke som om også Østerrike er i ferd med å finne ut at nok er nok.

Ifølge Torino-avisen La Stampa vurderer nemlig alpelandet å suspendere Schengen-avtalen. Innenriksminister Johanna Mikl-Leitner overveier å gjenopprette grensekontrollen mot Italia ved Tarvisio og Brenner-passet. 4.700 asylsøkere har så langt i år kommet til Østerrike fra Italia; langt de fleste er blitt sendt tilbake. Andre har sågar foreslått å sette inn hæren på landets sydgrense.

Det ligger med andre ord i luften at politiske endringer kan komme nokså raskt over hele Europa.

 

Asylbewerber: De Maizière will Flüchtlinge in Europa gerechter verteilen
Berlino: non possiamo più accogliere migranti