Torsdag er det duket for det skotske uavhengighetsvalget. Will they or won’t they? Meningsmålingene har glidd over til å vise at et lite flertall ønsker å forbli en del av United Kingdom. 300 års union er ikke til å kimse av.

Det debatteres overalt, ikke bare i Skottland. Støynivået er høyt når det gjelder fordeler og ulemper ved å bli uavhengig. Alt fra hvordan Union Jack nå skal se ut, til hvem som eier hva i Nordsjøen og hvilken valuta Skottland skal ha. Får dronningen løpepass? (Hun blir offisielt skotte i og med at hun hadde skotsk mor)

Mange engelskmenn er lei av å bli mislikt så intenst av skottene og sier gladelig «good riddance». Politisk sett vil de 59 skotske Labour parlamentsmedlemmene bli borte, og det resterende av Not-so-United-Kingdom vil sannsynligvis bli konservativt for bestandig. Ikke alle synes at dette er en dårlig idé.

scotland-kfc-cloud_3040094c

Ja-kampanjen ser positive tegn overalt

Hvem kan stemme ved valget?

  • British citizens resident in Scotland.
  • Qualifying Commonwealth citizens resident in Scotland. This means Commonwealth citizens who either have leave to remain in the UK or do not require such leave, and are resident in Scotland.
  • Citizens of the Republic of Ireland and other EU countries resident in Scotland.
  • Members of the House of Lords resident in Scotland.
  • Service/Crown personnel serving in the UK or overseas in the Armed Forces or with Her Majesty’s Government who are registered to vote in Scotland.

Aldersgrensen for å stemme er satt til å lavt som 16 år. Enkelte målinger viser at dette er en fordel for Ja-kampanjen. Blant de mellom 16-24 år så ligger Ja-siden hele 14 prosentpoeng foran Nei-siden. I aldergruppen 25-39 er forspranget til Ja-siden hele 17%. Det er de over 60 år som vil beholde unionen. Men det er så mange målinger (de må snart ha spurt alle skottene!) og den neste viser stikk motsatt resultat, med unntak av de eldre som er imot.

Skotter som er bosatt rundt omkring i Storbritannia, men utenfor Skottland, har ikke stemmerett. Det er 830.000 av disse. Flere av mine kollegaer med bred Glasgow-aksent synes det er galt at de ikke får stemme ved valget, mens polakker som bosatte seg i Edinburgh ifjor, kan.

Dersom Skottland sier «ja» til uavhengighet, så begynner jobben med å finne ut hvem som kan bli skotske:

 1410522979335_wps_20_Picture_Device_Independen

Dette blir mange!

Man blir ikke nødvendigvis mindre skotsk eller norsk bare fordi man bor i et annet land. Bare spør Sean Connery. Eller meg. Kulturavstand er  idag i stor grad valgfri. Jeg kan velge om jeg vil lytte til P4 eller BBC ved frokostbordet og i geografisk avstand bor jeg like langt unna Oslo som familiemedlemmer i Bodø gjør.

Skotter er stolte av Skottland, uansett hvor de bor i verden. Sekkepiper og kilter rører noe ved noe dypt i folkesjela. De er et eget folk som har lite til felles med engelskmenn. Akkurat som walisere, er det sjelden du vil høre skotter si at de er britiske. I det minste de som er bosatt i Skottland. Skotter i England vil i større grad betrakte seg som briter.

untitledimagesD0AKUZPI

Engelskmenn og skotter – to forskjellige folkeslag

Skottene sier de stemmer med hodet og ikke med hjertet. De vil ha en bedre økonomisk fremtid og mener at denne ligger utenfor Storbritannia. Dette til tross for at store selskaper, ja selv Royal Bank of Scotland truer med å flytte til England. Matkjedene sier at maten vil bli dyrere og energiselskapene sier at prisen på strøm og gass vil gå opp. Skottene mener de har krav på 90% av oljen i Nordsjøen, men hvor lenge varer den? Og hva med Storbritannias samlede utenlandsgjeld? Tror skottene at de kan gå fra den regningen?

Skotter er sosialister og vil bli nært tilknyttet EU. Pundet henger i en tynn tråd, så overgang til euro er sannsynlig. Å beholde pundet ville være en kontinuasjon av dagens økonomiske rammeverk, og er derfor meningsløst hvis det er uavhengighet som ønskes. Men uten pundet vil Skottland bli sårbart. Tallene er røde og det vil være både risiko for spekuasjoner og store overføringer til England. Å sette opp en egen valuta er ikke gjort i en fei. 5-7 år antas det at dette vil ta.

Kvinner, som generelt er mindre risikovillige enn menn, stemmer i større grad nei. Bare 39% av kvinnene vil stemme for uavhengighet.

Uansett utfall så vil Skottland fra nå av bli et splittet folk. «Alle» har en mening om uavhengighet og det blir ikke snakk om å gjenta en slik folkeavstemming før om «en generasjons tid». Og velger de uavhengighet, så er det ingen vei tilbake. Dette kan bli en vond skilsmisse.

 

1410902392465_wps_72_united_kingdom_jpg

Bookmakerne får ofte rett (de skal tross alt leve av det). En online bookmaker er så sikker på at nei-siden vinner at de allerede har begynt å betale dem som satset pengene sine på det!

Betfair said it was paying out a ‘six-figure sum’ despite the polls narrowing. It said gambling patterns indicate a 79 per cent likelihood of a No vote.

Daily Mail