Skotsk politi har mottatt mer enn 6000 anmeldelser etter at den nye hatkriminalitetslovgivningen ble innført 1. april. Skottene har humor og gjør narr av loven – mange av anmeldelsene gjelder Humza Yousaf, den skotske førsteministeren, som holdt en tale i 2020 der han klaget over at alle toppjobbene i den skotske administrasjonen var besatt av hvite mennesker. Nå sier politiet at de må sette inn ekstra ressurser for å komme gjennom anmeldelsene, noe som vil koste dem «hundretusenvis av pund

Samtidig har Rishi Sunak gått ut og støttet J.K. Rowling, som har kritisert den nye loven. Ifølge den nye hatkriminalitetslovgivningen er utsagn som «kan fremme hat» mot beskyttede grupper ulovlig. Statsminister Sunak sier at man ikke skal bli kriminalisert for å «fastslå enkle fakta om biologi», og at Storbritannia har en stolt tradisjon for ytringsfrihet, ifølge BBC.

På torsdag anmodet Yousaf om å la være å levere irriterende anmeldelser som kastet bort politiets tid og ressurser, skriver The Telegraph. Selv om de fleste klager blir avvist fordi de ikke er alvorlige nok, mener han at tweets fra Harry Potter-forfatter J.K. Rowling kan være «fornærmende, opprørende og krenkende for transfolk».

Rowling svarte tilbake og sa at Yousaf vil miste makten ved neste valg på grunn av loven. De fleste skotter var «opprørt og krenket av Yousafs klumsete inkompetanse og illiberale autoritarisme, men vi ønsker ikke å sperre ham inne for det», skrev Rowling på X.

J.K. Rowling er for tiden utenlands, men bor i Edinburgh. Politiet sier at de ikke har opprettet noen sak mot Rowling, som i en rekke kommentarer på X har kalt transkvinner for menn, med biologien på sin side. Rowling delte en rekke innlegg på X idet den nye loven trådte i kraft, og sier hun er villig til å hjelpe enhver som blir anmeldt for «feilkjønning». Rowling har mottatt trusler, og hennes familie har også blitt eksponert på X av rabiate transaktivister, dog med feil bilde. En av dem, India Willoughby, truet med å kidnappe henne og to andre feminister og fikk deretter politiet på døren.

Verdens mest hatefulle land

I min forrige artikkel om samme tema spurte jeg ironisk om Skottland er verdens mest hatefulle land, siden myndighetene ser det nødvendig å innføre drakoniske innskrenkninger i ytringsfriheten. Det virker som det skotske folk har tatt oppfordringen til politiet om å anmelde ytringer de finner hatefulle på alvor, og har benyttet anledningen til å spamme politiet med anmeldelser. Politiet har mottatt langt flere anmeldelser av Yousaf enn av Rowling. Dog, det var nok ikke klager om rasisme mot majoritetsbefolkningen som var i Yousaf og SNPs tanker da de innførte loven.

Loven vil ikke være retroaktiv, så den infamøse talen til Humza Yousaf vil ikke brukes mot ham av lovens lange arm. Anas Sarwar, lederen av Labour i Skottland, har selv nærmest kopiert talen til Yousaf, og klaget på at rektorer, ledere i mediebransjen osv er hvite. Skottland består av 96 prosent hvite mennesker. Labour støttet lovforslaget til Yousaf om den nye, mer omfattende hatkriminalitetslovgivningen som nettopp har trådt i kraft, og mange frykter at Labour sentralt vil innføre lignende lovgivning hvis – eller rettere sagt når – Labour kommer til makten. Meningsmålinger viser at det vil bli et valgskred til fordel for Labour, inkludert i Skottland.

Det er kanskje fristende å tenke at Skottland er et enkelttilfelle, og at kriminalisering av simpelthen å konstatere biologiske fakta ikke vil angå nordmenn. Og det vil det sannsynligvis ikke, men hvis du sitter i Norge og forfatter noe som blir lest i Skottland, for eksempel på sosiale medier, og dette blir funnet fornærmende i Skottland, faller ytringen under skotsk lov.

Ytringsfrihet er «et skjold for hat»

Lignende lover utformes uansett også andre steder. I USA håper de sensurkåte blant Demokratene at en høyesteretts-seier vil føre til at de kan øke sensuren slik Department of Homeland Security og FBI ønsker, ifølge Michael Shellenberger. Canada har også gått i en totalitær retning under Justin Trudeau.

En EU-rapport anbefaler at hat-lovgivningen innen unionen blir universell, slik at den skal gjelde i alle EU-land. Rapporten anbefales lest i sin helhet, for her slås det fast at «hate is on the rise» – hatet øker –, og at «ytringsfrihet, hvor viktig den enn måtte være, ikke må utnyttes som et skjold for hat», og at sosiale medier bidrar til å spre og øke hat-prat.

Når den nye EU-lovgivningen trer i kraft, og i neste omgang blir vedtatt i Norge, som alle andre EU-direktiver, vil den skotske hatkriminalitetslovgivningen muligens fremstå som tam.

I mellomtiden må altså det skotske politiet hanskes med en storm av anmeldelser om fornærmende og «hatefulle» ord, samtidig som faktisk kriminelle handlinger, som vold og innbrudd, må nedprioriteres. Politiet i Skottland er allerede i skvis. Ifølge en rapport fra november i fjor er kriminaliteten i landet rekordhøy, og politiet bruker dobbelt så lang tid som for fire år siden på å løse saker. Det spørs om den jevne skotte er enig i at fornærmelser skal prioriteres over kriminalitet som gjør skotters liv fysisk utrygge.

Politisk lovgivning

Én ting er sikkert: Humza Yousafs hjertebarn, som han kokte sammen da han var justisminister for tre år siden, har fått mye oppmerksomhet, for det meste negativ. Fra den amerikanske journalisten Megyn Kelly, til Michael Shellenberger, til J.K. Rowling, Toby Young i Free Speech Union og Rishi Sunak, til feminister som Susan Smith i For Women Scotland, som sier:

«Vi vet at det er mennesker der ute som har lister med mennesker de ønsker å sverte. De ser dette som en mulighet til å ta hevn og skåre politiske poeng.»

Lovgivningen til Yousaf er nettopp politisk. Det handler ikke om at Yousaf ikke ønsker «hat» generelt. «Hat» er blitt et politisk begrep, og er noe som skal forbys. Hat er blitt påskuddet for å kneble folk ved å innføre stadig mer sensur. Men hat er en følelse, og det er totalitært å ville styre følelsene til folk ved bruk av loven. Det viktigste politiske poenget til Yousaf har han allerede innrømmet: Skottland er for hvitt. Og vanlige, hvite mennesker skal straffes – de kan nemlig ikke beskyttes under den nye lovgivningen, da de ikke tilhører noen minoritetsgruppe.

Skottland er nok et land der den øverste lederen forakter sitt eget folk, men siden selvforakt er blitt populært, kan det ta en stund før det går opp for skottene at de burde velge en leder som vil dem vel – Labours Anas Sarwar er ingen passende kandidat i så måte. De burde velge en som har såpass tillit til dem at de kan få tilbake den mest fundamentale friheten vi har: ytringsfriheten.

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.