Lokalpolitiker i Stange Hassan Ali Abdirasaaq (Ap) og leder av Internasjonalt råd i Stange, Gunn Randi Fjæstad vil ekstreme holdninger og radikalisering til livs. Abdirasaaqs bror ble drept av terrorister i Somalia i sommer.

Fjæstad uttaler at det er så mange sinte ute i gatene på Stange at noen innvandrere ikke våger å gå ut. Hvor sinte er de gjengse innbyggerne på Stange? Er de i ferd med å bli radikalisert?

– Innvandrere bærer ansvaret på skuldrene etter de dramatiske hendelsene i Syria og Irak samt terroraksjoner mot vestlige mål. Noen tør ikke å gå ut i samfunnet, fordi de har sett så mange sinte rundt om kring i lokalsamfunnet, sier Fjæstad.

Velkommen til Somaliland sto det en dag på innkjøringen til Stange og trekkes frem som et eksempel på hverdagsrasismen, men er det dette som skaper radikaliserte ungdommer og terrorister? Det var aldri noen generell frykt for at ungdom for 20 – 30 år siden skulle bli radikalisert, og ungdomstiden var ikke kun en dans på roser da heller. Hvor er det de radikaliserte ikke-vestlige ungdommene får sitt tankegods fra? Hvilken bakgrunn har de som brakte radikaliseringen på banen?

– Vi har sett i avisen at imam Abdulkarim Mohamed ved moskéen i Hamar tar dette alvorlig. Han viser åpenhet og står på. Islamister må jo selv ta avstand fra ekstreme holdninger og adferd. Det er ikke rom for radikalisering, sier Hassan. Verken han eller Fjæstad vil at hverdagsrasisme skal få utvikle seg.

Enda vi vet at terrorister gjerne kan ha utdanning, beherske norsk og til og med bedrevet idrett, så blir dette sett på som svært viktige faktorer mot radikalisering. At det svært ofte er unge mennesker som leser koranen som blir radikalisert, ser ikke ut til å være en tanke som streifer noen.

-Vi må hindre at  de unge velger feil vei. Innvandrerforeldres største bekymring er at barna deres skal bli radikalisert eller havne i kriminalitet eller rus, sier Hassan.

– Ungdommen må fullføre utdanning fra grunnskole til videregående. Dessuten må vi følge med og ha øynene åpne dersom noen begynner å spre ekstreme holdninger. Vi må ikke tro at radikalisering stopper ved kommunegrensene. De som har rømt fra krig og er flyktninger, må få tillit til landet vårt. De kommer for fred og et bedre liv og ønsker å yte en innsats for Stange kommune.

– Aktiviteter som ungdomsklubb, lag, foreninger og idrett kan virke positivt. Vi trenger disse tilbudene avslutter de.

 

På trykk i Hamar Arbeiderblad lørdag 13.september. Ikke på h-a.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂