Innenriks

Å lytte til hvordan (lokal)politikere forholder seg til islam og verdier, er som å være publikum på en musikalsk «amatørenes aften». Det skjærer godt i ørene, og har uhyre sjelden potensial til å bli noe særlig bedre over tid. Stanges kommunepolitikere levnes ikke mye håp eller ære etter denne saken.

Bilderesultat for jernbanegata 5 stange

Hamar Arbeiderblad (bak betalingsmur) gir leserne en historie fra Stange på Hedmarken som – igjen – avkler våre politikere fullstendig når temaet er islam. Saken går i korte trekk på at det et års tid og midt i Stange sentrum har vært en moské i et bygg som ikke er registrert som forsamlingslokale. Ryktene på folkemunne vil også ha det til at det er drevet koranskole i bygget, uten tilsyn. Det er en pen bunke sitater å gremmes over:

Kommunestyrepolitiker Hassan Ali Abdirasaaq (Ap)  (bildet) er godt kjent i Jernbanegata 5 der «moskeen» har hatt tilhold ett års tid. Han inviterer alle som lurer på noe om å stikke innom. Ingenting er hemmelig.

– Kom og besøk oss, vi har jo også rettighet til å utøve kultur og tro, sier politikeren, som mener begrepet koranskole er feiltolket.

– At det foregår islamisering i noen som helst former, er selvfølgelig feil. Unge og eldre møtes for å tolke koranen og ha samtaler om egne opplevelser. Det er da ikke noe skummelt i dette, sier Hassan.

Når «ingenting er hemmelig» etter et års drift under radaren, så tyder jo alt på nettopp dét. Dette høres til forveksling lik ut hva vi er blitt tutet ørene fulle med fra andre moské-miljøer som viser seg å drive reinspikka radikalisering. Et godt eksempel er Rabita-moskéen i Oslo.

 

Ordfører Nils A. Røhne (Ap.) er helt blank når noen spør ham om moskéen første gang. Han svarer avisen med slå inn den sedvanlige åpne døren om religionsfrihet, serverer selvfølgeligheter, bagatelliserer deretter både bibel og koran og gir til beste en klassisk PK-schwung over avslutningen:

Vi må legge til grunn at vi har religionsfrihet i Norge. Driften må skje i henhold til norske lover og regler. Det er jeg ikke prinsipiell uenig i. […] Dette er helt udramatisk. Det er mange som blar både i bibelen og koranen rundt i Stange. […] Stange skal stå for mangfold, sier Røhne.

Hva hadde vel Stange vært uten mangfold, dere? Leder i kommunens internasjonale råd, Gunn Randi Fjæstad (Ap.) fikk en omvisning i moskéen 28. november, og kvitrer fornøyd til Hamar Arbeiderblad følgende perle:

– Hva er din mening om en koranskole?

– Jeg husker min egen søndagsskole og synes dette er helt kurant.

Uvitenheten er til å ta og føle på. Har temaer som ytringsfrihet, likestilling og demokrati under islamsk styre og innflytelse noen gang streifet Røine og Fjæstad?

Han er opptatt å bekjempe «høyreradikale krefter»

Nils Amund Røhne (68) mener at det er lite som mangler i Stange.

Hadde han hatt mer penger, ville han ha sikret midler til å gjennomføre klasseturer med «Hvite busser» for å skape økt bevissthet rundt radikale krefter på høyresiden.

Viktig arena

Sps Aasa Gjestvang dilter etter:

– I hvilken grad kan moskeen bidra til bedre integrering?

– Stange kommune må se på denne moskeen som en viktig arena for integrering og likestilling. Disse spørsmålene har imidlertid aldri vært løftet opp i politiske fora i kommunen før. Selv om det er vanskelig, mener jeg vi har en plikt til å engasjere oss i problemstillinger og holdninger, sier Gjestvang.

«Viktig arena for integrering og likestilling.» Her er man jo helt avkledd. Gjestvang fortsetter slik:

Det er viktig at vi har åpenhet rundt spørsmålene likestilling av kjønn, tvangsgifte, omskjæring og kvinners muligheter til fysisk aktivitet i skole som i fritidsaktiviteter. Alle ledere i trossamfunn er viktige holdningsskapere for brukerne. Vi er pliktige til å engasjere oss som folkevalgte. Jeg har ikke noe imot moské, men vi må kreve åpenhet og ikke at det skal være hemmelig, sier Gjestvang, som nå har sendt en interpellasjon om saken til kommunestyret.

Ja, det er nok vanskelig for mange politikere ”å engasjere seg i problemstillinger og holdninger” som bl.a. går på helt grunnleggende rettigheter for kvinnene i islam. Eller å stå opp for de verdiene Norge er tuftet på – hvis de klarer å sette ord på dem, da.

En god start for lokalpolitikerne til å få et bredere perspektiv på mangfoldet de kjemper så hardt for, kan være å orientere seg også utenfor kommunegrensene og se hva ulike kulturer og religioner har ført med seg. Et konkret og aldeles gratis tips er å reise med NSB til Oslo S, ta en spasertur på Grønland, på Stovner og i Groruddalen for deretter å runde av med en befaring på Karl Johan og noen selfier foran koran-rørene som forsøpler nasjonens paradegate nr. 1. Togturen tilbake kan gå med til refleksjoner om hvorfor situasjonen i Oslo er blitt slik, og om man ønsker det samme for Stanges innbyggere. Svaret bør annonseres for velgerne i god tid før neste kommunevalg.

 

Kilder:  h-a.no   h-a.no

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!