Nytt

I 2003 bodde det 130.000 kristne i Mosul. Idag er det ingen. Lørdag kl. 12.00 utløp kristne og andre minoriteters siste frist for å forlate Mosul. «Deretter er sverdet deres eneste alternativ», som ISIS uttrykte det.

ISIS-sitatet og tidsfristen var å finne hos mediehus som Reuters og CNN, men fullstendig utelatt fra Dagbladet, som isteden gav inntrykk av at de kristne kunne forbli i Mosul dersom de betalte dhimmi-skatten. Selv ikke ISIS skal virke helt urimelige, liksom.

NYT bringer den oppdaterte historien fra Mosul idag. Noe som sjelden nevnes er det økonomiske motivet for å angripe Iraks kristne; de er jevnt over mer velstående. Samme drivkraft var tilstede under folkemordet på armenerne, der muslimer beriket seg på sine fordrevne og drepte kristne naboer. Dessuten anledning til å voldta kvinner, jenter og gutter. Heller ikke dette er uvanlig i dagens Irak/Syria.

Også verd å merke seg i NYT er fotoet av ikonet på veggen bak klosterbror Gabriel Tooma, i det kaldesiske munkeklosteret fra 700-tallet. Maria og Jesusbarnet er fremstilt med mer arisk utseende enn vår PK-elite liker; i våre dager skal Jesus ha mørk hud og sort skjegg her oppe i nord. Men alle som reiser rundt i Midtøsten og besøker kirker og klostre vil oppdage at her er regelen at Jesus er lys, meget lys. Og du finner ikke en mer lyshåret og blåøyet Jesus enn i kirker i Etiopia.