Sakset/Fra hofta

Finansavisen skriver lørdag 28. juni om Gründere, innvandrere og kranglefanter. Og avisen spør hvordan et land uten naturressurser og med fiendtlige naboer ble ledende på teknologi? Landet er selvfølgelig Israel, og mye av svaret ligger sannsynligvis i det israelske forsvaret som oppmuntrer til improvisasjon, har flat struktur og ligger langt fremme innen teknologiske løsninger.

-Den israelske mentaliteten er alltid å være spørrende, og den handler veldig lite om lydighet, og det ser vi i militæret, sier Michael Klahr, finansanalytiker i Citigroup i Tel Aviv.

Israel har ca 4000 høyteknologiske oppstartbedrifter, den største konsentrasjonen utenfor Silicon Valley. Teknologi-suksessen i Israel er beskrevet i boka Start-Up Nation. Boka er ikke oversatt til norsk, men til 27 andre språk. Boka prøver å forklare hvordan landet av innvandrere, uten naturressurser og omgitt av fiender kunne bli en slik økonomisk suksess.

Boken solgte spesielt godt i USA, Kina, Sør-Korea, Vietnam, Singapore og Brasil. Trolig studerer venturekapitalister og politiske ledere erfaringene fra Israel i dette øyeblikk.

Og i Norge?

Søk i mediearkivet i Atekst på Israel og okkupasjon og du får 11.852 treff.
Israel og apartheid: 2.408 treff
Israel og høyteknologi: 556 treff

En norsk næringsminister kan aldri si høyt at drømmen er å bli som Israel, for da ville Mads Gilbert og Palestinakomiteen ha kommet.

Finansavisen har besøkt landbruksteknologiselskapet SCR på den israelske landsbygda. Selskapet ble etablert på 1970-tallet og teller i dag 300 ansatte. SCR har utviklet en databrikke for å overvåke kyr. Databrikken som kyrne bærer rundt halsen overvåker deres helse, østrogennivå og adferd. Bonden får en sms dersom noe er unormalt.

Israel er kåret til verdens beste sted for entreprenører. Landet har også topplasseringen for business innovation og for forskning og utvikling i privat sektor. Ikke rart israelske bedrifter er

i verdenstoppen når det gjelder å tiltrekke seg kapital, og henter inn 2,5 ganger mer pr. innbygger enn amerikanske bedrifter og 13 ganger mer enn europeiske.

Microsoft, Motorola, Intel, HP, Siemens, Google, Samsung, GE, Philips, og Cisco driver utviklingsarbeid og utfører nøkkelfunksjoner i Israel.

De som skal boikotte Israel, må sannelig ha tunga rett i munnen. Det kan ikke være lett å skaffe seg oversikt over alle produkter og tekniske duppeditter de ikke kan kjøpe. Boikotterne er busy, ikke med å utvikle teknologi i verdensklasse, men med å terpe på og videreformidle svartmalingen, løgnene og delegitimeringen av Israel.
Israel har hele tiden kjempet for sin eksistens. Allerede samme år som Israel ble erklært uavhengig, startet de arabiske nabolandene krig mot den nye staten.

På den tiden var Palestina en akterutseilt provins i Det ottomanske riket. Staten Israel erklærte seg uavhengig i 1948. Seks naboland gikk til invasjon, men Israel vant krigen.

Etter Finansavisen leste jeg Klassekampen. Her fant jeg samme dag en helsides annonse om arrangementet The Oslo Wall.  Det er de vanlige ytterliggående anti-israelske synspunktene, og den kjente hat-retorikken mot Israel som preger annonsen. Arrangementet skal foregå i kulturkirken (sic) Jakob fra 28. juni. Det hele avsluttes med et foredrag av Johan Galtung i Litteraturhuset 7. august. Her skal mannen som anbefaler å lese nazibibelen Sions vises protokoller, holde foredrag om Rasisme, Breivik, og anti-semittisme. Ubetalelig!

Arrangementet kan skilte med mange foredrag om ulike tema. Fellesnevneren er delegitimering av den jødiske staten. Tre utvalgte eksempler gir en pekepinn på hvor ensidig og ekstreme foredragene er: Jerusalem under okkupasjon, etnisk rensing og kolonisering. Sionismen, Israel-problemets bakgrunn og Et sannere syn på Hamas. Møteleder er Trond Ali Lindstad. Han introduseres som innehaver av Jødisk ærespris. Det er Neturei Karta (NK) som delte ut prisen, så Lindstad er blitt tildelt prisen av sine anti-israelske venner i NK. NK er en ultra-ortodoks sekt som med bakgrunn i sære religiøse tolkinger, mener staten Israel ikke skal eksistere. Merk at Sabeels venner er med på arrangementet og står for innslaget: Kristen-sionistene tar feil. Kirkelig kulturverksteds leder Erik Hillestad holder foredraget Boikott av Israel er nødvendig.

Under arrangementet skal man innvie Oslo-muren – en symbolsk kulisse. For kroner hundre kan du være med denne dagen, og du kan selv skrive noen ord på den symbolske muren.

Tilbake til muren. Besøk den! Ja, den i Oslo, mener vi!

Den symbolske, «minnesmerke om en pågående forbrytelse», som vi har kalt den. Vi mener det er grunner for det.

Pris for arrangementet 29. juni er kr. 100,-
Kom og bli med, lytt og tenk! Skriv noen ord på muren – den symbolske – selv! Som ved en åpen veggavis!

Israel er i verdensklasse på teknologi og oppstartselskaper, på innovasjon, forskning og utvikling. Dette klarer landet til tross for alle angrep – kontemporære som historiske, verbale som voldelige. Israel blomstrer til tross for kriger, intifada og terror. Skrive noen ord på muren? Jeg ville gjort David Ben Gurions ord til mine. På min symbolske mur står: Den som ikke tror på mirakler, er ingen realist.

Les også

-
-
-
-
-
-