Nytt

I filmen «Natt til 17.» er Thea Sofie Loch Næss og Samakab Omar kjærester. Sunnmørspostens anmelder mener at dette ødelegger filmens troverdighet. En vestkantjente og en somalier? Ja, det er lite troverdig. Sunnmørsposten har helt rett.

Selvfølgelig kan man si at alt er mulig her i verden – men realistisk sett: Nei.

Maipo film

  «Natt til 17.» skal ifølge omtalen være en ungdomsfilm fri for klisjeer og en svært ærlig gjengivelse av virkeligheten til en 15-åring. Jeg synes bare filmen lykkes delvis med det.

Handlingen er satt til vår store  festdag med ingredisenser som fest, overstadig beruselse, rølp, slåsskamper og klining som glir over i den stivt pyntede og kontrastfylte nasjonaldagen. Oppi dette utspinnes også et trekantdrama. Timingen er fin, ettersom vi har 200 års-jubileum for grunnlovsdagen om noen uker.

«Natt til 17.» virker inspirert av franske nybølge-film og har filmatisk slektskap til det kritikerroste Oslo-dramaet «Reprise» (2006). Men handlingen føles søkt i ivrigheten på å skru sammen en film om integrering og nasjonaldagen som setting.

Jeg har problemer med troverdigheten til noen av karakterene og relasjonene mellom den. At en pen og dannet jente  (Thea Sofie Loch Næss)  fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) – og også får morens velsignelse for forholdet – virker ganske urealistisk

Pene vestkantjenter blander seg nesten aldri med gutter fra østkanten. Hvorfor skulle de det? De kan velge og vrake på øverste hylle. At valget skulle falle på en somalier fra østkanten er bortimot utenkelig.

Men fordi det er en somalier det er snakk om, så trekkes det slitte rasismekortet frem. Unødvendig. Ronny fra Romsås ville hatt omtrent like dårlig sjanser som enhver somalier.

Sunnmørspostens filmanmelder får på pukkelen. Morgenbladets Sigve Indregard mener at:

– Vi trenger et journalistisk reisestipend for sunnmøringer, slik at de kan få seg studieturer til Storbyen.

Men Sigve er fra Narvik, så han har kanskje heller ikke fått noen invitasjon til Rococo-ballet? Vestkantklikkene er nokså lukkede miljøer og for jentene gjelder det å være attraktive. Et kjæresteforhold med en somalier er ingen innertier i så måte.

 Å gi en «fremragende» film en treer fordi innholdet ikke matcher de stereotype fordommene journalisten har om Oslos ungdom er så lattervekkende useriøst at Sunnmørsposten burde skamme seg over å ha dette mølet på, skriver Guro Sibeko

Guro Sibeko er tydeligvis heller ikke så godt kjent med sosiale koder og regler for vestkantjenter.

Alle de «progressive» som tror at verden har forandret seg og at et slikt forhold mellom vestkantjenter og somaliere er en helt naturlig ting i 2014, bør plukke frem «The great Gatsby» fra bokhyllen igjen. Sosial mobilitet har enda ikke nådd punktet hvor det er akseptabelt at jenter fra beste vestkant har somaliske kjærester. Det går i motsatt retning: Klasseskillene øker.

Dagbladet

Sunnmørsposten