PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer derfor lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst. Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste har en oppfordring til de høyere lærestedene

– Det er viktig at universitetene og høyskolene tar en diskusjon om dette. De skal forhindre at iranere de har lært opp i Norge misbruker kunnskapen militært i Iran

Nylig ble det kjent at UDI ikke ønsker å gi den iranske stipendiaten Mahdi Ghane opphold i Norge.

Bernsen vil ikke kommenter enkeltsaker som hvorfor den iranske stipendiaten ikke får bli i Norge, men det er en kjengjerning at Ghane har en mastergrad i mekatronikk, som er ett av mange fagområder PST mener kan misbrukes militært.

PST og UDI samarbeider tettere nå enn før, sier Bernsen. Likevel ser det ut til at Norge har en slappere praksis på dette området enn andre land i Europa

– Vi har drevet med dette arbeidet lenge. Det er ikke noe nytt. Den eneste forskjellen er at UDI og PST har et tettere samarbeid. De er strengere i andre europeiske land. Der blir iranerne stoppet før de kommer inn i landet.

 

Universitetsavisa: PST mener de vet hva de gjør

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.