Nytt

Rundt fire til fem prosent av skadene ved svenske sykehus har vært skyte- og stikkskader. Nå runder denne typen skader 10 prosent. Sykehusene har dermed fått et problem. Svenske kirurger har for lite erfaring med denne type skader. Nå sendes svenske kirurger til Sydafrika og USA for å kurses i denne type skader.

Er det slik at andelen skyte- og stikkskader vold begynner å nå et antall som ligner på statistikker man helst ikke vil sammenligne seg med?

Ökningen har gjort att svenska sjukhusens kirurger får gå på kurser i Sydafrika och USA som har en längre erfarenhet av kniv- och skjutskador.

Runt fyra till fem procent av alla skador har tidigare varit penetrerande våld, det vill säga skottskador och framförallt knivskador. Övriga skador har varit trubbigt våld och trafikolyckor bland annat.

– Nu har det vassa våldet ökat till 10 procent, säger Louis Riddez, överläkare och kirurg vid Karolinska sjukhuset.

På Karolinskas traumaenhet tar man emot personer som varit med om trafikolyckor, som fallit eller personer som blivit skadade på grund av knivskärningar eller skottskador. Här behandlar de 1500 skador varje år. Av dessa har 150 skador orsakade av kniv eller skjutvapen.

Det er fortsatt et stykke igjen til tallene fra USA og Sydafrika. Hvor lang tid vil det ta før Sverige når opp til disse tallene?

– Dels har vi ett väldigt stort utbyte som har stor erfarenhet av vasst våld. Inte minst har vi utbyte med Sydafrika och USA. Där det vassa våldet ligger på mellan 30 och 50 procent. Vi har också med dessa länder kurser här i Sverige där vi försöker lära upp alla kirurger som har ansvar för akutfall och traumafall, säger Louis Riddez, överläkare vid Karolinska sjukhuset.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5745997