Nytt

Malmö: Før ble unge menn i visse miljøer skadet med kniv. Nå skytes det. Bruk av kniv mot personer er nå mer vanlig innenfor husets fire vegger. Familiekrangling er ingen spøk i Sverige, Europas humanitære stormakt.

Till och med augusti i år tog akutmottagningen i Malmö emot 51 personer som fått skottskador eller blivit knivskurna. Det är en kraftig ökning. Men de flesta får inte allvarliga skador.

Förr blev de knivskurna. Nu blir de skjutna.
Per Wihlborg, traumaansvarig, SUS

Grovere vold. Flere skuddskader. Det er fasiten i Malmö.

Tittar man på polisens siffror över antalet skottlossningar är skillnaden inte så stor sedan operation Olivia drog igång. Under hela förra året var det totalt 109 skottlossningar. Till och med september i år har det varit 86 skottlossningar, vilket är fem färre än under perioden januari-september 2013. I siffrorna ingår alla typer av skjutningar, både där människor har skadats och där polisen till exempel bara har hittat kulhål eller tomhylsor. Under de flesta månaderna i år var antalet skjutningar något färre än under samma månader 2013, men i juni, augusti och september var de fler.

Enligt sjukvårdens siffror tycks våldet ha blivit grövre, skottskadorna ökar. Tidigare var knivskador vanligare, men av årets 51 fall av penetrerande våld var 31 skottskador.

– Det var de yngre männen som blev knivskadade tidigare. Nu blir de skjutna istället. Knivskador har blivit mer i hemmet. Det kan vara familjegräl och sådant som aldrig tidigare resulterade i knivskador, säger Per Wihlborg på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5986207