Det er noe befriende med folk som kan innrømme feil – desto mer jo større feil og jo høyere plassert de er.

Storbritannias tidligere innenriksminister Jack Straw, i dag parlamentsmedlem for Labour-partiet, innrømmer at det var et gedigent feilgrep å åpne grensene for uinnskrenket innvandring fra de østeuropeiske EU-landene Polen og Ungarn fra 2004.

I motsetning til nesten alle sine EU-kolleger la ikke britene noen restriksjoner på arbeidsinnvandringen i en overgangsfase. Straw sier i dag at det var «en velment politikk som vi rotet til».

En viktig lærdom i den sammenheng er at man ikke alltid skal stole blindt på offisielle prognoser, som i dette tilfellet tok feil med en faktor på omlag hundre:

The last Labour government predicted that only 13,000 would move to Britain from Poland and other eastern European countries after 2004.

However, more than one million arrived in one of the biggest waves of immigration seen in this country.

«Thorough research by the Home Office suggested that the impact of this benevolence would in any event be ‘relatively small, at between 5,000 and 13,000 immigrants per year up to 2010’. Events proved these forecasts worthless.

The Telegraph skriver at dette er det lengste noen fremtredende Labour-politiker har gått i å innrømme at innvandringspolitikken partiet førte i posisjon var forfeilet – forøvrig noe som i dag er åpenbart for alle som bruker øynene.

David Blunkett, som er Jack Straws etterfølger i innenriksministerstolen, uttalte mandag at oppførselen hos romfolk i hans egen valgkrets Sheffield hadde resultert i gnisninger med den opprinnelige befolkningen. I den forbindelse sa han også følgende:

«We have got to change the behaviour and the culture of the incoming Roma community – because there’s going to be an explosion otherwise.»

Til det er det vel ikke stort annet å legge til enn: good luck with that.

 

Labour made a ‘spectacular mistake’ on immigration, admits Jack Straw