Attiq Sohail mener at ransbølgen kan stanses. Han sier at unge ranere trenger forbilder, fritidsklubber og lommepenger.

Aftenposten-HRaP7g4u_J

Alle gjerningsmennene er gutter og av utenlandsk bakgrunn. Dette bidrar til at fordommer og fremmedfrykt blir sementert. Som en ond sirkel vil enkelte minoriteter bruke majoritetssamfunnets stereotypier til å meisle ut sine egen identitet.

Hvilke stereotyper i majoritetssamfunnet er det han sikter til her? Mener han at majoritetssamfunnet har fordommer eller forventninger som de unge med utenlandsk bakgrunn ufrivillig innfrir? Han sier selv at «alle gjerningsmennene er gutter og av utenlandsk bakgrunn». Men de er ikke polakker, er de vel?

Mange foreldre jobber mye for å tjene nok penger til barna deres. De hjelper ofte barna økonomisk med deres bryllupsfeiring, lån til første bolig og møbler. Mange betaler også for private skoler.

Disse foreldrene bør manes til å omprioritere sine økonomiske bidrag og opplyses om barnas behov for lommepenger. Dette bør gjøres gjennom innvandrerorganisasjoner og moskéer.

Sveriges Radio skrev om gratis iPad-er til skolebarna i Husby. Kanskje de også skulle fått lommepenger, slik at bilbranner og opptøyer kunne forhindres?

Gjengen har sine uskrevne lover som den enkelte må leve opp til. Hvis det er populært å naske i butikker, tror hvert medlem av gjengen at dette forventes av han eller henne.

Ja, dette er universelt og har ingenting spesifikt med innvandrerungdom å gjøre.

Attiq Sohail synes tydeligvis ikke assimilering av ungdommen er svaret, han foretrekker egne ungdomsorganisasjoner for minoriteter.

Særlig ungdomsorganisasjoner for minoriteter kan lede ungdommen på bedre veier. Det bør skapes sunne forbilder for ungdommene og flere fritidsklubber.

fritidsklubb1-300x189

Flere fritidsklubber?! Det er 6 fritidsklubber bare på Stovner og Vestli. Videre er det 4 på Grorud, Romsås, Ammerud og Kalbakken. 9 i bydel Alna (Furuset, Ellingsrud, Trosterud, Tveita, Gran, Bryn, Haugerud) og 3 i Bjerke bydel. Det blir 22 fritidsklubber totalt i Groruddalen, i tillegg til alle idrettslag og andre aktiviteter.  Akkurat det samme som da jeg vokste opp der for over 30 år siden (minus ranere).

Hvor mange fritidsklubber trenger vi egentlig for å stanse ranere? Og hvor mye lommepenger er «nok»? Mye vil ha mer, er det noe som heter. Når det gjelder forbilder, har ungdom en lei tendens til å velge sine egne fremfor de som foreldrene ønsker. Mer lommepenger, flere fritidsklubber og bedre forbilder høres ut som en premiering. Hvorfor ikke diskutere den manglende kontrollen foreldrene har over innvandrergutter? De ser ikke ut til å ha samme problemet med døtrene.

Aftenposten