Allerede på valgnatten begynte sentrale KrF-ere å skrive advaringsbrev til Knut Arild Hareide. Vårt Land omtalte saken som Topplag advarer Hareide mot Frp. De 24 brevskriverne advarer mot regjeringssamarbeid med Frp. Man skylder å gjøre oppmerksom på at KrF ikke er enig med seg selv i denne saken, og derfor har Hareide også mottatt brev fra Krf-ere som ønsker regjeringssamarbeid med Frp.

Underskriverne på advaringsbrevet har en bønn til KrF.

Underskriverne ber partiet fremover stå «modig og standhaftig på KrFs ideologiske ståsted, med «fokus på menneskeverd i videste forstand». Da blir det «tydelig dokumentert» at spesielt avstanden til Frp «er for stor til at vi kan sitte i samme regjering».

Disse 24 soldater for et modig og standhaftig ståsted med vekt på menneskeverd, er ikke snauere enn at de har som uttalt mål å splitte de fire partiene som gikk til valg på regjeringsskifte.

KrFs hovedstrategi bør være «å utfordre Høyre til å velge mellom sentrum og Frp».

Brevskrivernes menneskeverd kommer heller ikke i vegen for å true seg til innflytelse – for Hareide skal vite at nettverket er der og kan engasjeres på nytt.

Vårt Land får opplyst at arbeidet med brevet pågikk fra valgnatten og i et par døgn. For mange er ikke signaturene en engangssak. Nettverket er der – og kan engasjere seg på nytt i ukene som kommer.

Nå er brevet og regjeringskrangelen godt plantet i lokalpolitikken. I forrige uke ble det kjent at Odd Anders With, tidligere nestleder i KrF og KrF-topp i Trondheim, står i spissen for dette nettverket som advarer mot Frp. With gikk også ut i Adresseavisen sist uke og sa at han måtte vurdere sitt medlemskap i KrF om partiet går i regjering med Frp.

Dette utspillet har forståelig nok provosert kommunalråd i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge (Frp). Det er ingen tvil om at Dahlberg Hauge oppfatter Withs utspill som både illojalt og utakknemlig, ikke minst fordi With har latt seg tildele en kommunalrådstilling bl.a. ved hjelp av Frp. Dahlberg Hauge uttaler til Adresseavisen 18 september:

Nå skal de borgerlige forhandle, og da trenger de all den roen de kan få. I stedet stiller Odd Anders With seg i spissen for en kampanje mot regjeringssamarbeid med Frp. Ekstra underlig blir det når vi vet det var Frp og Høyre i fellesskap som sørget for at With fikk en kommunalrådstilling i Trondheims-politikken.

Odd Anders With skapte seg en politisk karriere i Trondheim med Frp og Høyres hjelp.

Dette betyr at Odd Anders With slett ikke har noen samarbeidsproblemer med Frp når han personlig høster fordeler av samarbeidet. With har for øvrig ikke hatt noe fokus på at KrF gikk til valg om å bidra til et regjeringsskifte.

Hva betyr det for Odd Anders With å ha fokus på menneskeverd i videste forstand? With må legge noe helt annet i menneskeverd enn hva jeg trodde det dreide seg om. Å verdsette mennesker betyr ikke det – i videste forstand – blant annet å være ærlig, holde løfter, ikke true noen, være imøtekommende, ikke handle kun til egen fordel, hjelpe medmennesker og bidra positivt til samhold og felles mål? Jeg får neppe noen svar fra With. Han vil ikke engang kommentere Dahlberg Hauges uttalelser.

Odd Anders With sier til Adresseavisen at han ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra Frp.

 

«Frp og KrF krangler om regjering», Adresseavisen 18. september (papirutgaven)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.