Nytt

At personer med utenlandsk bakgrunn er overrepresentert i voldssaker, er et statistisk faktum. Men det er sjelden vi får høre om enkeltskjebner, til tross for at det hører til hverdagens orden for enhver som har befatning med politi, helsevesen eller rettsvesen.

Noen har taushetsplikt, men journalistene har ingen annen enn den selvpålagte. En rettsreporter verdt betegnelsen kunne ha gitt et rystende innblikk i den norske flerkulturens virkelighet.

Smaalenenes Avis skriver om en mann i 30-årene som i Heggen og Frøland tingrett er dømt til to år og sju måneders fengsel for vold mot sin egen familie over flere år. Detaljene i reportasjen gjør inntrykk, både hva angår varighet, råskap, uforholdsmessige reaksjoner, fremmedhet for omgivelsene og forsøk på rettferdiggjøring:

Mannen er dømt for gjentatt vold i en periode på fem år mot sin nå fraskilte kone. Hun har tidsvis vært sykmeldt grunnet synlige skader. Deres tre barn har vært vitner til overgrepene. Hun har selv uttalt at volden begynte enda tidligere, da de giftet seg. Den eldste sønnen har også blitt utsatt for vold i samme periode, trolig fra han gikk i femte klasse.

Datteren har blitt utsatt for vold ved to anledninger. Den første gangen var i fjor høst. Da oppdaget faren at hun chattet med jevnaldrende på sin pc. Mannen, som er av utenlandsk opprinnelse, ble provosert over innholdet i samtalen og mente at hun ikke forsto hvilke konsekvenser dette kunne få for henne og families ære.

Ifølge datteren ble hun slått gjentatte ganger i ansiktet med flat hånd, så hardt at en påfølgende legeundersøkelse fastslo at trommehinnen sprakk. Samme kveld ble hennes eldre bror slått fordi domfelte mente han ikke hadde passet godt nok på søsteren mens faren var bortreist.

Samme høst ble datteren slått for andre gang, fordi domfelte mente hun ikke hadde passet godt nok på tevannet da hun og moren skulle lage te til ham. Han slo også sin kone. Hun søkte da tilflukt hos en venninne.

Neste morgen ringte hun sine barn og ba dem forlate huset mens faren sov. Dagen etter overtalte han dem til å komme tilbake. Da truet han med å drepe dem hvis de dro fra ham igjen. Han slo også sin kone og eldste sønn og hentet så mange kjøkkenkniver han kunne bære og holdt disse mot kona og sønnen.

Tiltaltes forsvarer hevder at mannen i denne perioden var under en stor psykologisk belastning grunnet hans engasjement i krigen i sitt hjemland.

 

Dømt for vold mot kone og barn

Les også