To kjente og erfarne tyske politikere har stikk motsatt oppfatning av hva som er løsningen på eurokrisen. Oscar Lafontaine mener euroen må vekk. Joschka Fischer sier at eneste løsning er en politisk union, et Europas forente stater.

Hvem får rett?

Oscar Lafontaine tilhørte venstrefløyen i sosialdemokratene, før han gikk over til det nye venstrepartitet Die Linke. Fischer fra partiet De grønne var i mange år utenriksminister. Lafontaine er forblitt venstreorientert, Fischer er blitt en establishmentfigur.

Lafontaine frykter at det sørlige Europa vil slutte seg sammen mot tysk overherredømme. Det er bare et spørsmål om tid.

Oskar Lafontaine anklager den nuværende tyske kansler Angela Merkel for at sove i timen, da de sydeuropæiske lande, ifølge ham, før eller siden vil være tvunget til at samle sig i en fælles front mod Tyskland for at komme ud af krisen, og at når det sker, kan det blive dyrt for Tyskland, som lever højt på krisen via en kunstig lav valuta, som skaber en højere efterspørgsel efter tyske varer samt lavere renter.

– Den økonomiske situation bliver værre fra måned til måned, og arbejdsløsheden har nået et niveau, som sår tvivl ved de demokratiske strukturer (i EU red.). Tyskerne har endnu ikke indset, at den nuværende krisetilstand vil tvinge Sydeuropa, inklusiv Frankrig, til før eller senere at kæmpe imod det tyske overherredømme, udtaler Oskar Lafontaine på partiet Die Linkes hjemmeside skriver the Teleghraph.

Fischer ser like dystert på situasjonen, men har en helt annen løsning: Kun en union, en bank-union, en skatteunion og en politisk union kan redde euroen og EU, skrev Fischer i en artikkel som ble gjengitt i VG Debatt søndag. Alt annet er blår i øynene.

Da kan det hende at Lafontaine får rett, for en slik union er en umulighet i dagens Europa. Det vil kreve en suspensjon eller avskaffelse av demokratiet.

http://epn.dk/tema/gaeldskrise/ECE5428506/tidligere-top-minister-sadan-redder-vi-europa/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂