Det Islamiske Trossamfund (DIT) angrer på sin omtridte rundreise i Midtøsten i forbindelse med Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer. En delegasjon med muslimer tilknyttet DITOrganisationen reiste bl.a. til Libanon og Egypt med en mappe fylt av krenkende bilder av islams profet for å illustrere hvilke krenkelser de hevdet muslimer i Danmark og Europa ble utsatt for. Mappen inkluderte imidlertid bilder som hverken hadde med Danmark eller Muhammed å gjøre, som bl.a. et bilde av en mann utkledd som gris i en tradisjonell «grisehylkonkurranse» i Frankrike.

Nå erkjenner organisasjonen å ha vært en medvirkende årsak til at situasjonen eskalerte:

– Hvis vi havde kunnet forudsige, at der ville ske menneskelige og materielle ødelæggelser, så havde vi aldrig nogensinde taget den tur rundt i Mellemøsten, siger [talsmann for Islamisk Trossamfund] Imran Shah til P1 Morgen.

Erkendelsen kommer i dagene efter drabsforsøget på Lars Hedegaard. En handling, som Islamisk Trossamfund hurtigt var ude og fordømme ved at understrege islamkritikerens ret til at ytre sig.

Islamisk Trossamfund ville i dag have grebet tingene anderledes an i forbindelse med Muhammed-krisen, og man erkender at have været en medvirkende årsag til, at situationen eskalerede under Muhammed-krisen.

Danske varer boykottet

– Vi har sikkert været en faktor, der har været med i det. Ellers ville jeg jo ikke sige, at vi er kede af de menneskelige og materielle ødelæggelser, der har været. Især fordi det danske samfunds tryghed ligger os meget på sinde, siger Imran Shah til DR.

Den muslimske delegasjonen reiste rundt for å gjøre oppmerksom på karikaturene i Jyllands-Posten, og som følge av dette valgte flere land i Midtøsten å boikotte danske varer.

Efterfølgende gik Islamisk Trossamfund ud og understregede, at det aldrig var meningen, at delegationens kampagne i Mellemøsten havde til formål at fremkalde en boykot af dansk eksport.

– Rundreisen fikk utilsiktede konsekvenser, medgir tidigere talsmann for DIT og en av hovedpersonene under Muhammed-krisen, Ahmed Akkari:

Hvilke konsekvenser vurderer du i dag, at rundrejsen havde?

»Den havde en del tilsigtede og andre utilsigtede konsekvenser. Det mest uheldige i det hele var dog, at muslimernes forsøg på at stadfæste deres synspunkt endte med de døves samtale.«

Hvorfor tog du og de andre af sted?

»Vi mente, og jeg mener stadig, at tegningerne skabte grobund for stereotype billeder af en religiøs og etnisk minoritet, som senere skulle forårsage alvorlige sociale konsekvenser. Havde man tegnet Bin Laden, Qaradaqi eller andre mediekendte talere og gruppeledere, havde man sikkert kunnet give et budskab til muslimerne uden at provokere alles følelser og sårbare tilstande. Havde man lyttet til dialog i Danmark, var der ingen grund til at bringe verden ind over. Havde man udover provokation også ført en seriøs, oplysende dialog og fællesseminarer, var der ingen grund til at drage andre prominente figurer ind i sagen.«

På spørsmål om hva DIT ellers kunne ha gjort, svarer Akkari at han på sin side stadig spør seg hva Jyllands-Posten kunne ha gjort for å avverge krisen:

Vi må alle huske, at provokatøren var JP, og at deres budskab om frihed fra religiøs inkvisition ikke kom igennem, fordi de valgte en helt forkert måde at udtrykke denne ide på.«

Jyllands-Posten: Islamisk trossamfund fortryder omstridt rundrejse

Jyllands-Posten: Akkari: Rejsen havde uheldige følger (krever innlogging)

Les også

-
-
-
-
-