Sakset/Fra hofta

– Jeg har aldri opplevd så stort fellesskap. Det er styrket så mye og beboere med alle mulige bakgrunner står sammen, sa styreformannen i Egedalsvænge etter at en utenforstående privatperson tilbød seg å betale for borettslagets tradisjonelle juletre. Rett før hadde et muslimsk styreflertall stemt mot både juletre og borettslagets årlige juletrefest – bare dager etter at et enstemmig styre vedtok å bruke 60.000 kroner på en storslagen feiring av den muslimske høytiden Eid. Styreflertallet nektet imidlertid å ta i mot gaven, ettersom deres motstand mot juletre- og feiring handlet om prinsipper, ikke økonomi.

Kort før det generøse tilbudet hadde formannen og noen beboere på eget initiativ påbegynt en innsamling for innkjøp av felles juletre. Disse ble imidlertid sjikanert av lokale ungdommer, og da TV2 beveget seg inn i området for å dokumentere trakasseringen, ble reportasjebilen ramponert av ungdommer og journalistene jaget vekk. Avisen BTs journalister var blitt kjeppjaget av beboere etter fredagsbønnen noen dager i forveien.

Så ble det kastet stein gjennom vinduene i styreformann Karin Leegaard Hansens leilighet.

Det ble innkalt til ekstraordinær forsamling i borettslaget, og direktøren for selskapet som administrerer boligene, Bent Fredriksen, gjorde det klart at det var fullt mulig å kaste de fem muslimske styremedlemmene som nektet borettslaget et juletre med påfølgende feiring.

Det var da.

Nå råder Fredriksen beboerne i stedet til ikke å sette opp noe juletre i håp om å unngå bråk – mens styreformannen ser seg nødt til å flytte etter angrepet på leiligheten hvor hun har bodd i 29 år:

Juletræet i det sociale boligbyggeri Egedalsvænge i Kokkedal bør droppes.

Det mener direktøren for boligselskabet 3B, Bent Frederiksen, der administrerer boligerne: Juletræet er blevet et symbol og kan blive en magnet for uromagere, lyder argumentet i Politiken.

– Nogen vil måske lave hærværk mod træet, pille det ned, sætte ild til det. Min anbefaling vil være, at vi skal overveje, om vi skal finde en anden måde at markere jul på.

– Der har været så meget presse på, at det kan blive en krigsskueplads, siger Bent Frederiksen til Politiken og understreger, at han kun kan rådgive bestyrelsen.

Karin Leegaard Hansen, formanden for afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge i Kokkedal, har besluttet sig for at flytte langt væk fra kvarteret.

Hun føler sig så truet oven på palaveren om det forbudte juletræ, at hun flytter til Jylland med sin mand, for hendes kamp for at få et juletræ til foreningen, som de har haft de tidligere år, har haft store menneskelige omkostninger.

Det skriver Ekstra Bladet.

Den 11. november i år fløj der flere sten ind gennem vinduerne til hendes stuelejlighed i det kvarter, hvor hun har boet i mere end to årtier.

Angst

«Jeg havde lige sat mig ind på kontoret, da vi hørte et brag,» siger hun.

Hun har gået til krisepsykolog lige siden og lider af angst.

«Det er som om, min harddisk bliver helt fyldt op og lukker ned. Jeg går i sort og har det virkelig dårligt,» siger hun.

Fredriksens råd om finne en «annen måte» å feire jul på kommer i forkant av kveldens ekstraordinære generalforsamling, hvor beboerne skal forsøke å få styreflertallets beslutning omgjort, alternativt velge nytt styre. Lokale avdelinger av den voldelige organisasjonen Anti-Fascistisk Aksjon har imidlertid delt ut løpesedler hvis de oppfordrer til en demonstrasjon under slagordet «Stopp rasistene», samtidig som den antimuslimske organisasjonen Stop Islamiseringen af Danmark har varslet at de vil demonstrere i boligområdet samme dag.

En underskriftindsamling blandt beboerne har ført til, at der skal være nyvalg til bestyrelsen onsdag aften. Og stemningen er alt andet end hjertelig i Egedalsvænge.

Politiken har således fået en kopi af en e-mail, der er blevet sendt rundt, og som direkte angriber den siddende formand Karin Hansen for at være «venner med racister og nynazister» og for at hade «islam og muslimer».

Dansk Folkeparti mener det er et knefall og uakseptabelt dersom beboerne i Egedalsvænge ikke får noe juletre:

Det er uhyggeligt og skræmmende, at direktøren for boligselskabet 3B, Bent Frederiksen, mener, at det omstridte juletræ i Egedalsvænge, bør droppes for at undgå ballade.

Det siger integrationsordfører Martin Henriksen, Dansk Folkeparti.

– Jeg vil gerne understrege, at jeg godt kan forstå, at folk er bekymrede for, hvad der kan ske, hvis man sætter det juletræ op. Men det kan bare ikke være det, der er baggrunden for beslutningen om, det skal op eller ej. Det et uacceptabelt, siger han.

Kulturminister Uffe Elbæk fra Det radikale venstre – som i utgangspunktet har avvist å gå inn i en sak han oppfatter som en naturlig og heldig utvikling i Danmark – er nå innkalt til samråd i saken.