Nytt

Vill vest-tilstandene i tolkebransjen, som med ytterst mangelfull kvalitetssjekk leverer tjenester til det offentlige, har tidligere vært et tema på Document. Hvor mange inhabile, partiske eller inkompetente tolker blir benyttet i utlendingeforvaltningen, rettssystemet eller helsevesenet?

Nå sier Domstoladministrasjonens direktør Tor Langbach til NRK Trøndelag at manglende krav til vandelsattest hos tolker kan være et rettssikkerhetsproblem. Det hele aktualiseres av saken med den sudanesiske tolken som ble arrestert for spionasje, og spørsmålet blir dermed også hvor mange forbrytere som gjør tolkearbeid innenfor de ovennevnte sektorene.

Etter en utredning for sju år siden ble det foreslått å sjekke registeret over tolker mot politiets strafferegister, for å unngå «kriminelle» tolker i retten.

Men så langt har lite skjedd.

– Vi har ikke noen regler som krever at det foretas en vandelssjekk eller noe slikt. Men det er helt åpenbart at en slik mulighet burde vært der, sier Langbach.

Det er bare å konstatere at forvaltningen har sølt bort sju år på ikke å gjøre noenting. Hvordan er det mulig å lukke øynene for så mye potensielt uvesen i så lang tid?

 

Ønsker sikkerhetssjekk av tolker