Nytt

Østfold fylke har vedtatt at videregående skoler kan nekte elever å gå med niqab eller andre plagg som helt eller delvis skjuler elevens ansikt. Fylkeskommunens opplæringskomite vedtok forbudet mot partiene SV og Venstres stemmer.

Fylkesrådmann Atla Haga skal nå utarbeide et regelverk:

– Vi er opptatt av at lærerne skal kunne se elevens ansiktsuttrykk og reaksjoner. Og elevene må kunne identifiseres, sier Haga til Fredriksstad Blad og understreker at forbudet ikke er rettet mot en bestemt religiøs gruppe.

– Forbudet kan like gjerne gjelde skjerf, luer og caps som elevene trekker ned over øynene, forklarer han.

Dersom fylkets skoler stiller seg positive, kan forbudet tre i kraft allerede fra skolestart i høst.

Gruppeleder i Venstre, Per Magnus Finnanger Sandsmark, sier at partiet frykter at forbudet kan føre til at noen elever unnlater å ta videregående opplæring:

– Et forbud gjør ikke at problemer forsvinner. Jeg liker ikke at noen kler døtrene sine i niqab, men jeg kjenner familier som gjør det som vil holde døtrene sine hjemme om ikke deres datter får gå slikt kledd, sier gruppeleder Per Magnus Finnanger Sandsmark.

Aftenposten: Østfold vedtok niqab-forbud i skolen