Sakset/Fra hofta

Johan Galtung feilberegnet. De nye antisemitter må overholde visse former for å kunne passere. Galtung ville vise at han ikke trengte å ta hensyn til disse, og anbefalte Sions vises protokoller. Det kan man ikke.

Det er for åpent, eklatant, og når han attpåtil står fast og forsvarer anbefalingen, ber han om trøbbel. Det har han nå fått. Fra artikler i Haaretz til Berlingske der Bent Blüdnikow setter Galtungs uttalelser i perspektiv, for de er verre enn det VG skrev. Galtung mener at jødene selv må ta noe av skylden for antisemittismen i Tyskland etter første verdenskrig.

Når han også sier at jødene har stor makt i dagens verden, begynner det å bli en ubehagelig parallell. Ett Holocaust var m.a.o ikke nok?

Galtung trodde han kanskje kunne utnytte 22/7 til å trekke inn Israel. Men som tilfellet Ola Tunander viste: 22/7 er så enormt at den som forsøker å hekte på noe så følsomt som jøder, løper en risiko. Det kan eksplodere i ansiktet på en.

Digresjon: Mens det altså er akseptert å mene offentlig at US government kan ha stått bak 9/11. Det kan man si i kongeriket og likevel beholde aktelsen.

For langt

Galtung går for langt når han virvler opp den gamle antisemittismen og tror den kan passere. Dermed bryter han visse mentale sperrer. Poenget med den nye antisemittismen er at den er tilpasset en post-Auschwitz-virkelighet. Den har internalisert nazisme og Holocaust og forholder seg til dem, slik nazistene heller ikke dukker opp i gammel form.

Han har givet udtryk for, at der var gode årsager til, at nazisterne ville jøderne til livs, fordi de sad på gode stillinger i det tyske samfund. Og han har sagt, at de amerikanske medier for 98 procents vedkommende bliver kontrolleret af jøder. Han anbefaler ligeledes, at folk skal læse om jødernes verdensmagt i bogen «Zions Vises Protokoller», der detaljeret beskriver jødernes magt.

Noen mener at Galtung begynner å bli gammel. Men kanskje han foregriper, kanskje han fortsetter logisk etter visse premisser? Den diskusjonen vil man ikke se i Norge. Galtung blir utstøtt, isolert som person, men hva som gjorde ham mulig, blir ikke erkjent.

Professor Johan Galtungs bemærkninger har vakt protester i Norge, og den norske rabbiner Shaul Wilhelm siger til Jerusalem Post, at han er meget tilfreds med denne afstandtagen, men at Galtungs påstande er et signal om de løgnagtige påstande, der hersker om jøder, ikke mindst blandt muslimer i Europa.

Litteraturhuset

Neste mandag skal Aftenposten og NRK arrangere et av sine direktesendte møter, denne gang om antisemittisme. Galtung vil sikkert bli nevnt. Han har gått så langt ut på planken at han kan skyves utfor. Men å diskutere det som kalles den nye antisemittismen, er langt vanskeligere.

Den møter den gamle i form av muslimsk innvandring, og det er også et vondt punkt for opinionsdannerne.

For mange egg

Galtung legger for mange egg i hatten.

Derefter har den israelske venstrefløjsavis Haaretz taget fat i sagen, og i en række mails til avisen i denne uge har Johan Galtung bekræftet sine synspunkter. Han gentager således, at «jøderne kontrollerer de amerikanske medier og tager specielt hensyn til Israel.»

Hvis man antyder slike sammenhenger, skal man kunne trekke seg tilbake og komme med unnvikende svar. Galtung gjør det motsatte.

Om anklagen mod Mossad for at stå bag Breivik skriver Galtung i en mail til Haaretz, at Breivik havde forbindelser til Frimurer-organisationer, som – ifølge Galtung – er af jødisk oprindelse. Det på trods af at al historisk forskning har påvist, at jøder ofte var udelukket fra Frimurer-organisationer.

Men verst er påstanden om at jødene selv må bære noe av skylden for antisemittismen i mellomkrigstiden og indirekte hva som fulgte, Holocaust.

«Auschwitz var forfærdelig, men det var ikke uproblematisk, at jøderne havde nøglepositioner i et samfund, der blev ydmyget ved nederlaget efter Første Verdenskrig.»

Det er denne setningen koblet til hva han skriver om Mossad og 22/7, frimurerlosjer og jødisk mediemakt, som gjør at Galtung går til bunns under vekten av sine egne ord.

Norsk fredsprofessor chokerer med jødehad