Nytt

Forrige måned la NRK Sørlandet ut en nyhet som omhandler hvordan enslige muslimske kvinner blir hetset i Kristiansand. Vi hører stadig hvordan muslimer er en gruppe mennesker som er diskriminert av storsamfunnet, men i Kristiansand er det muslimer som hetser muslimer. Mange muslimer har problemer med å akseptere at kvinner har barn uten å være gift.

Andre muslimer kaller den unge moren for hore og snakker nedsettende om henne. Derfor har hun valgt å holde seg unna det muslimske miljøet i Kristiansand.

– Det er veldig mange som tror jeg er en hore, sier den unge kvinnen.

Hun kom alene til Kristiansand for nesten tre år siden. Da var hun allerede gravid.

I årene etter at sønnen ble født, har hun fått mye kritikk for at hun ikke er gift med barnefaren.

– Det er vanskelig å høre når noen sier du er en hore. Det er ikke lett. Det er ikke bra, sier kvinnen.

– Det er folk jeg kjenner som bor på mottak som sier dette, forteller hun

Det ser ut som det er en del muslimer i Kristiansand, som har lav terskel for å bruke vold mot mennesker som ikke lever etter deres regler og moral. Det å gå uten hijab, som ofte omtales som et tøystykke, gir reaksjoner som viser oss at hijab er noe mer enn et tøystykke.

Øystein Steinsvåg er lege og frivillig støttekontakt for den unge kvinnen. Han sier hun også blir utsatt for fysisk vold av andre muslimske kvinner.

– At hun ikke har en mann som kan stå opp for henne og som er far til barnet gjør at noen vil betegne henne som hore, og det gjør de. Og de gjør det i det offentlige rom og de roper etter henne, sier Steinsvåg.

Både det at hun har valgt å gå uten hijab, og at hun er ugift mor, gjør at hun opplever mer enn bare verbal sjikanering.

– Hun har direkte blitt utsatt for fysisk vold, og da slag mot ansiktet. Det er andre muslimske kvinner som slår.

Lege Øystein Steinsvåg synes handlingene er uakseptable, men påpeker at han ikke tror de er ondskapsfulle, han tror de føler seg truet og reagerer på en måte som er fremmed for oss.

Hvis folk føler seg truet av alenemødre, og kvinner uten hijab finnes det bedre alternativer enn å bo i Norge.

– Her er det store problemer. Jeg tror ikke at kvinnene er ondskapsfulle av natur, men de føler seg kanskje truet. Det er ett eller annet som gjør at de reagerer på en måte som er helt uvanlig og ikke akseptabelt for oss.

Nå er han glad for at saken blir tatt opp slik at det kan bli en endring på uverdige forhold.

Abdullahi Mohamed Alason (Ap) påpeker at jo mer vi snakker om dette problemet, jo mer vil vi forstå hverandre. Ingen kan vel tro noe annet enn at det går seg til?

– Vi hører om det innimellom. Og det er et problem som må komme frem. Så jeg er glad vi får en slik sak belyst. Jo mer vi snakker om det, jo mer skjønner og forstår vi hverandre, sier Alason.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.8040523