Nytt

Anders Behring Breivik viste ingen anger, men nærmest fråtset i grufulle detaljer om hvordan han ville henrettet Gro Harlem Brundtland på Utøya.

Forklaringen hans toppet seg torsdag ettermiddag da eksaminasjonen kom til Utøya. I stedet for å uttrykke skyld eller anger, gjorde Breivik det motsatte: det virket som det var hans store øyeblikk. Han henga seg rett og slett til utpensling av detaljer.

Han hadde tenkt å ta med et kamera og filme halshoggingen av Harlem Brundtland, og håpet han kunne rekke å laste det opp til youtube før politiet kom.

Han rakk det ikke, kamera var utladet og han fikk ikke kjøpt en iphone. Men kniv og dolk hadde han med. Og strips til å binde offeret.

Han hadde ikke behøvd å ta med disse detaljene. Men det var som Breivik ble revet med av sin egen forklaring. Han ville ha det med. Alt. Han ga seg operasjonen i vold. Dette var det han hadde drømt om.

Aktor Holden forsøkte å pirke i om han ikke følte skyld over å henrette unge mennesker. Men Breivik viftet det vekk. Han hadde hatt visse betenkeligheter med tanke på alder. Men han mente han skulle rekke å se hvem som var for unge under operasjonen. Desverre var det blitt vanskelig fordi folk snudde seg vekk, og han rakk ikke å se dem an.

Han visste at aksjonen mot Utøya ville vekke reaksjoner, selv blant de militante nasjonalistene var meningene delte, sa han.

Nå hadde imidlertid Breivik fått opplysninger om at 44 av ofrene hadde hatt lederverv. Da var det greit.

Før dette hadde han fortalt retten at en alternativ plan var å bruke en såkalt skitten bombe. Han ville kapre en propanbil og sprenge den i en to-trinnsoperasjon. Målet skulle vært 1. mai-toget.

– Men ville ikke det krevd tusenvis av liv, spurte Holden.

– Jo, mange tusen. Det er 10.000 samlet når toget går, her er hele den kommunistiske liten samlet på ett brett, sa Breivik. Han regnet dette for et helt legitimt mål Bare noen få prosent ville være «uskyldige».

Fortellingen ble mørkere og mørkere og Breivik virket opphisset og fornøyd med å avsløre alt. Det virket som om det var hans store øyeblikk.

Planen på Utøya var å skyte mange nok til at de andre fikk panikk og styrtet ut i sjøen. Breivik hadde kalkulert med at panikk og dødsangst ville få alle til å drukne. Dette sa han kaldt og uten bevegelse.

Man kan lure på om dette var noe som skulle gå ut med pårørende og etterlatte til stede. Det var tungt nok å høre på uten å være direkte berørt.

Statsadvokat Holden ble så satt ut at han måtte be om pause. Bejer Engh virket også helt slått ut. Man kan bare forestille seg hvordan overlevende og pårørende hadde det.

Breivik tok et stort steg mot å bli erklært utilregnelig med denne forklaringen.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også